Kultura

Otac moderne medicine i kliničke farmakologije

Avicena, lekar, farmakolog, psiholog, filozof, logičar, teolog, matematičar, fizičar, hemičar, astronom, geolog, paleontolog, ali i pesnik, učitelj, vojnik i državnik. Napisao je 450 rasprava na mnoge teme, a sačuvano je 240. Dakle, 210 rasprava se traži…

Najpoznatija Avicenina dela su Knjiga isceljenja – svojevrsna enciklopedija filozofije i nauke i Kanon medicine – najpopularnija knjiga o medicini svih vremena koja je ostala neizostavni deo univerzitetskih biblioteka. Medicinski sistem koji je Avicena predložio dugo je bio standard lečenja u Evropi i na Bliskom Istoku.

Avicena je rođen kao Abu-Ali Ibn Sina 980. godine u Afshanahu u današnjem Uzbekistanu.

Osnovno obrazovanje dobio je od oca u čijem se domu okupljala intelektualna elita. Do sedme godine je napamet naučio Kuran Časni i tako postao hafiz. Posebno se zanimao za logiku i metafiziku.

Posvetio se i medicini. Stečeno znanje je rado prenosio. Nakon što je izlečio princa Nuh Ibn Mansura, omogućen mu je pristup kraljevskoj biblioteci i tako je nastavio usavršavanje. Do 21. godine je proučio skoro sve što je tada od naučnih znanja bilo poznato.

Avicena se smatra ocem moderne medicine i kliničke farmakologije – naročito zbog insistiranja na sistematičnom eksperimentisanju i kvantifikovanju rezultata, ali i zbog toga što je ustanovio zaraznu prirodu infektivnih bolesti, posebno tuberkuloze, i uveo prve karantine. Napisao je studije o oku i bolestima oka, studiju o zauškama kao i studiju o šećernoj bolesti i dijetetici. Ustanovio je neuropsihijatriju, analizirao faktore rizika, ustanovio pojam i značenje sindroma. Godine je posvetio bolestima srca i lekovima, kao i bolestima kože i bolestima koje se prenose seksualnim putem.

Knjiga Kanon medicine je prva knjiga u kojoj se opisuje eksperimentalni pristup medicini te predstavlja osnovu kliničke farmakologije. Opisao je halucinacije, maniju, melanholiju, fobije, epilepsiju, paralize, šlog.

Dugo bi razmišljao, a potom tražio odgovore u molitvi. “Nekada bi se noću vraćao nerešenom problemu, a jutro dočekao pobedonosno, sa otkrivenim rešenjem”, piše dr. Vladmir Ostojić.

Avicena je znanje delio sa drugima!

Na ovom linku možete pogledati dokumentarni film o Aviceni…

https://www.youtube.com/watch?v=FunPTtMaRS8

Slični članci

Back to top button