Kultura

Zlatku Pakoviću nagrada “Ahmed Vali”

NOVI PAZAR – Reditelj i pisac Zlatko Paković dobitnik je nagrade “Ahmed Vali” za 2021. godinu.

Žiri u sastavu: Enes Halilović, književnik, Amra Hodžić Jejna, grafički dizajner i Muhamed Đerlek Max, karikaturista, doneo je jednoglasnu odluku da ovo najveće priznanje grada Novog Pazara u oblasti kulture i umetnosti, nagradu “Ahmed Vali” za 2021. godinu, dobije reditelj Zlatko Paković za životno delo na polju književnosti i pozorišne umetnosti, a konkretnije sa povodom u minuloj godini za uspeh predstave “Ako dugo gledaš u ponor” koju je režirao, a za koju je pobrao priznanja i aplauze širom Balkana.

Žiri smatra da je Pakovićev rad i angažman u novopazarskom Regionalnom pozorištu i rad sa novopazarskim glumcima obeležio noviju istoriju pozorišnog života na ovim prostorima.

Paković je komadom pomogao da se osvetle godine tranzicije i da se umjetnošću jasnije sagledaju društveni procesi. Umetnik je prepoznatljivim rediteljskim postupkom utkao sebe među simbole Novog Pazara, drevnog grada čiji žitelji vekovima žive i čuvaju multikulturalizam i evropske vrednosti.

Nagrada “Ahmed Vali” nosi ime po pesniku koji je u 16. veku živeo u Novom Pazaru i pisao na orijentalnim jezicima. Njegovo najpoznatije delo je “Ljepota i srce”. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa.

Svečana dodela nagrade zakazana je za petak, 28. januara 2022. godine, u Galeriji MMC.

Zlatko Paković (1968), pisac i pozorišni reditelj, diplomirao pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Nagrada “Ahmed Vali” je ustanovljena 2015. godine, a dosadašnji dobitnici su: Enes Halilović, Mehmed Slezović, Muhamed Đerlek Maks, Enver Ujkanović i Sinan Gudžević.

photo: Senko Župljanin

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button