Kultura

DANI LIBIJSKE KULTURE

BEOGRAD – FoNet – 18.9.2022. – U bašti Muzeja afričke umetnosti danas je održana manifestacija „Raznolikost kultura između naroda Libije i Srbije – odnosi među ljudima”, koju je organizovala Ambasade Libije.

Pred brojnim posetiocima bogat kultuno-umetnički program su otvorili direktorka Muzeja afričke umetnosti Marija Aleksić, šef Grupe ambasadora arapskih zemalja u Beogradu Mohamed Nabhan i ambasdor Libije Mohamed Galbun.

Aleksić je istakla da Srbija i Libija imaju višedecenijsku istoriju, zasnovanu na uzajamnom poštovanju, poverenju i uvažavanju, a da je naš zadatak da te odnose jačamo i unapređujemo, kako na političkom, ekonomskom i privrednom, tako i na kulturnom planu.

Ambasador Galbun je iskazao veliko zadovoljstvo što je uspešno realizovana proslava prvog libijsko-srpskog dana kulture i naglasio da ova manifestacija predstavlja međudržavnu kulturnu razmenu, deleći plodove iskrenih napora i zalaganja dva prijateljska naroda, a najavio je da će se Dan libijsko-srpske kulture obeležavati i ubuduće.

Tokom celodnevnog programa u bašti Muzeja afričke umetnosti predstavljene su narodne pesme i igre u izvođenju libijske folklorne grupe, odigrano je srpsko kolo, učenici libijske škole su otpevali libijsku i srpsku himnu, a brojni posetioci su mogli da se upoznaju sa tradicionalnim libijskim zanatima i umetnošću, da probaju gastronomske specijalitete nacionalne kuhinje i da vide autentične libijske odevne predmete i druge proizvode.

Slični članci

Back to top button