Kultura

Južnokorejski film “Parazit“ ispisao istoriju Oscara

Južnokorejski film “Parazit“ osvojio je i Oscare za najbolji originalni scenario, međunarodni igrani film i režiju

WASHINGTON (AA) – Satira o ekonomskoj privilegiji i klasnoj razlici Bong Joon-hoa postala je prvi film izvan engleskog govornog područja koji je u 92–godišnjoj istoriji dodjele nagrada Američke akademije osvojio priznanje za najbolju fotografiju, a uz to je otišao sa još tri Oscara.

Crna komedija, triler i tragedija u kojoj se članovi siromašne porodice jedan po jedan zapošljavaju u bogatom domaćinstvu u Južnoj Koreji osvojio je i Oscare za najbolji originalni scenario, međunarodni igrani film i režiju.

Preuzimajući Oscara za najboljeg režisera, Bong je istakao svog nominovanog kolegu Martina Scorsesea za koga je rekao da ga je inspirisao dok je studirao kinematografiju s citatom “najosobnije je najkreativnije“.

“Samo biti nominovan je velika čast. Nikad nisam mislio da ću pobijediti. Ako Akademija to dopušta, želio bih nabaviti teksašku motornu pilu, podijeliti trofej Oscar na pet dijelova i podijeliti ih sa svima vama“, rekao je Bong koristeći se referencom na klasik horora iz 1974. godine.

Iza “Parazita“, film Sema Mendesa o Prvom svjetskom ratu “1917“ osvojio je tri Oscara za vizuelne efekte, montažu zvuk i kinematografiju. “Bilo jednom… u Hollywoodu“, film Quentina Tarantina osvojio je nagradu za najbolju sporednu ulogu i produkcijski dizajn.

Joaquin Phoenix osvojio je Oscara za najboljeg glumca za ostvarenje u filmu “Džoker“, dok je Heath Ledger posthumno dobio priznanje za ulogu u “Mračnom vitezu“ iz 2009. godine. “Džoker“ je osvojio Oscara i za najbolju originalnu muziku. Renee Zellweger je odnijela Oscara za najbolju glumicu za sjajnu ulogu Judy Garland u filmu “Judy“.

Zanimljivo, Netflixov epski gangsterski film “Irac“ je ceremoniju dodjele Oscara u nedjelju navečer napustio praznih ruku iako je bio nominovan u čak deset kategorija.

Slični članci

Back to top button