Kultura

Priznanje “Kočićevo pero” Emsuri Hamzić

Emsura Hamzić je član P.E.N. Centra BiH, Udruženja književnika Srbije, Društva pisaca Bosne i Hercegovine, Društva književnika Vojvodine i Srpskog književnog društva.

Ovogodišnja nagrada “Kočićevo pero” za proljeće biće dodijeljena književniku Emsuri Hamzić za knjigu “Skrabej od Žada”, saopšteno je iz Zadužbine “Petar Kočić” Banjaluka-Beograd.

Književnik Nikola Vukolić izjavio je da će ova knjiga zainteresovati čitaoce i potvrditi talenat umijeća autora, čineći ga jednim od najznačajnijih stvaralaca u savremenoj književnosti.

Vukolić navodi da je ova knjiga, u izdanju izdavačke kuće “Agora” iz Novog Sada, po svemu dostojna “Kočićevog pera”, onog Kočića koji je sav svoj život proveo u iskušavanju krajnjih situacija.

“U svoje pisano tkanje Emsura Hamzić upliće niti stvarnosti i snova. Prvi utisak je čarovitost atmosfere koja ima svoju zavodljivost, gustinu, mobiliše opredjeljenje i postupke junaka. Njih je malo”, naveo je Vukolić.

On je istakao da je fabula prilično reducirana, svedena na dva upečatljiva susreta, kao dva mosta prebačena preko ponora, udaljenosti između dva bića koja su bila sudbinski predodređena jedno drugom, spojena neraskidivom magijom ljubavi.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button