Kultura

Ja, Melida Travančić

Doktorica je humanističkih nauka iz područja književnosti. Piše poeziju, prozu, eseje, književnu kritiku i naučne radove. Objavila je tri knjige poezije i zbirku kratkih priča. Dobila nagrade „Mak Dizdar“, „Anka Topić“ i nagradu Federalne fondacije za izdavaštvo. Njene pjesme uvrštene su u panoramu modernog bosanskohercegovačkog pjesništva. Poezija joj je prevedena na makedonski, engleski, španski, perzijski i mađarski jezik. Priredila dvije knjige i objavila više od dvadeset naučnih i stručnih radova, kao i radova iz oblasti književne kritike. Radi u Centru za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Ime i prezime: Melida Travančić

Datum i mjesto rođenja: 22. 3.1985. Doboj.

Kako provesti sedam dana bez mobilnog telefona: Jednostavno. Maštajući.

Koju osobu najviše cijenite: Moju majku. Snažna i hrabra žena.

Grad u koji želite ponovo otići: Cetinje. Taj grad me fascinirao. Šetala sam, posmatrala ljude i pisala pjesme. Tamo sam bila u miru sa sobom.

Jelo koje biste mogli jesti svakog dana: Ne znam da bih mogla nešto jesti svakog dana.

Kome najviše vjerujete: Svojoj intuiciji.

Gdje se najbolje odmorite: U snovima.

Najbolji dan u životu: Svaki dan ima nešto najbolje. Nekada je to jutarnja tišina, nekada kiša, šoljica čaja, muzika, razgovor sa sobom… Uživam u sitnicama. I to je ono najbolje.

Posljednja laž na koju ste nasjeli: Sutra ćemo…

Koliko ste aktivni na društvenim mrežama: Mnogo. Nije da sam baš oduševljena time, ali društvene mreže danas su svakodnevni život, nešto bez čega (skoro da) ne možemo. Tako razgovaram s ljudima koji su u drugim državama i na drugim kontinentima, dogovaram poslove, govorim o književnosti…

Najljepši poklon koji ste dobili: Slika Silhouette Mirele Kulović. Ta slika se nalazi i na naslovnici moje knjige kratkih priča Smrt u ogledalu.

Omiljena životinja: Vrana. Mnoge kulture su vranu demonizirale pa je ona najčešće nagovještavala nesreću i smrt. Izuzetno inteligentna i elegantna ptica čest je „gost“ u mojim pjesmama.

Omiljeni muzičar ili bend: Nick Cave

Omiljeni pisac: José Saramago

Posljednja knjiga koju ste pročitali: Vrijeme morfina Mehmeda Begića

Omiljeni filmski lik: Erika Kohut, profesorica klavira iz istoimenog filma koji je snimljen prema romanu Elfride Jelinek. Erika je žena komplicirane seksualnosti u kojoj ima nešto demonsko, nešto snažno i odbojno, a u isti mah strastveno i privlačno. Njena hladnoća i kontrola ostavljaju u čudu. A tome je svakako doprinijela i sjajna Isabelle Huppert.

Sportski događaj koji Vam je ostao u sjećanju: Nogometna utakmica između reprezentacije BiH i Velsa, u oktobru 2015. To je prva utakmica koju sam gledala na stadionu. Reprezentacija BiH je pobijedila, čini mi se 2:0, bila sam sa BH Fanaticosima, pa je navijanje, kasnije i slavlje bilo nevjerovatno. To su ljudi koji cijelim bićem bodre reprezentaciju. Šteta šta reprezentacija nije nastavila nizati uspjehe kao te 2015.

Tim za koji navijate: Tim ljekara koji radi na pronalasku vakcine za COVID-19.

Omiljena narodna izreka: Ko se zadnji smije, najslađe se smije.

Koje pitanje najviše mrzite: Šta ima?

Vaša najveća nada: Da će se glas žena mnogo više čuti i uvažavati.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button