Kultura

Promovisana knjiga “Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu”

Autor knjige Hoare je izjavio da je, prije svega, u ovom djelu želio istražiti značaj i problematiku Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu te objasniti kako i zašto su se bosanski muslimani masovno pridružili Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) i kako je to omogućilo partizanima da dobiju rat

SARAJEVO (AA) – U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu večeras je održana promocija bh. izdanja knjige “Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu” britanskog historičara i vanrednog profesora na SSST-u u Sarajevu Marka Attile Hoarea.

Promociji knjige su prisustvovali profesor Husnija Kamberović, historičar iz Novog Sada Milivoj Bešlin, prevodilac djela na bosanski jezik Emir Suljagić i novinar Amilardo Gutić.

Autor knjige je izjavio da je, prije svega, u ovom djelu želio istražiti značaj i problematiku Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu te objasniti kako i zašto su se bosanski muslimani masovno pridružili Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) i kako je to omogućilo partizanima da dobiju rat.

“Želio sam da pokažem značaj te borbe, a pogotovo ulogu Bošnjaka-muslimana u tome te kako su odigrali ključnu ulogu u pobjedi partizana. To sam ustvari želio da pokažem u ovoj knjizi i da pokažem da je Bosna i Hercegovina bila vrlo važna za cijeli taj događaj u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Hoare, napominjući još jednom da je uloga bosanskih muslimana u Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) bila vrlo važna.

“Partizani ne bi mogli pobijediti na taj način da nisu podržavali Bosnu i Hercegovinu kao državu, kao jedinica, i da nisu tada osigurali učešće bosanskih muslimana”, kazao je britanski historičar.

Napomenuo je kako se nada da bi ova knjiga bar donekle mogla promijeniti i percepciju o odnosu muslimana Bosne i Hercegovine i Narodnooslobodilačkog pokreta.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button