Kultura

Pobednik “ZEMLJA NOMADA”

Za najbolji film van engleskog govornog područja, gde je u konkurenciji bio i "Qvo vadis, Aida" Jasmile Žbanić, proglašen je "Još jedna tura" iz Danske.

LOS ANĐELES, 26. april 2021.(FoNet) – “Zemlja nomada“ proglašen je najboljim filmom na 93. dodeli Oskara, a dobio je još dve statuete za najbolju režiju – Kloi Žao i glavnu glumicu  Frensis Makdormand, dok je Entoni Hopkins osvojio svog drugog Oskara za ulogu u filmu „Otac“, a za najbolji strani film proglašeno je dansko ostvarenje „Još jedna tura“.

Trideset godina od kada je Oskarom nagrađen za ulogu Hanibala Lektera u trileru Kad jaganjci utihnu, ser Entoni Hopkins dobio je svoju drugu statuetu za najboljeg glavnog glumca i to za ulogu u ostvarenju Otac, prenosi RTS.

Najbolja glavna glumica je Frensis Makdormand za ulogu u filmu Zemlja nomada i tako je postala tek treća glumica u istoriji koja ima tri zlatne statuete.

Oskar za najbolji film  otišao je u ruke Zemlje nomada, a rediteljka Kloi Žao, koja je postala tek druga žena da podigne zlatnu statuetu u toj kategoriji, zahvalila se Akademiji.

Glumica i producentkinja Frensis Makdormand zamolila je ljude da, čim to bude moguće, pohrle u bioskope i pogledaju sva nominovana ostvarenja, a onda i vučjim zavijanjem pozdravila sve nomade.

Trent Reznor, Atikus Ros i Džon Batist podigli su Oskara za najbolju muziku koju su komponovali za film Soul, dok su H.E.R, Dernst Emil i Tiara Tomas nagrađeni za najbolju numeru Fight For You iz ostvarenja Juda i crni Mesija.

Otvarajući kovertu sa imenom dobitnika Oskara za najbolju montažu, holivudska legenda Harison Ford pročitao je ime Mikela Nilsena, nagrađenog za montažu filma Zvuk metala.

Spor početak večeri za „Netfliskovu“ biografsku dramu Mank razbili su Donald Grejem Bert i Džin Paskal koji su nagrađeni Oskarom za najbolju scenografiju, a Erik Meseršmit odneo je zlatnu statuetu za najbolju fotografiju.

Za ulogu u filmu Minari Ju Jung Jun nagrađena je Oskarom za najbolju sporednu ulogu. Zahvaljujući se Bredu Pitu što je pročitao njeno ime, skromna južnokorejka je dodala: „Kako da se ja nadmećem sa jednom Glen Klouz. Ja sam samo imala više sreće.“

Pipa Erlih, Džejms Rid i Krejg Foster nagrađeni su za najbolji dokumentarac My Octopus Teacher. Oskar za najbolje kratko dokumentarno ostvarenje Kolet (Colette) primili su Entoni Đokino i Alis Dojar.

Oskar za dugometražno animirani film Soul otišao je u ruke Pita Doktera i Dejne Marej, dok su za kratko animirano ostvarenje If Anything Happens I Love You nagrađeni Vil Makormak i Majkl Govije.

Najbolji sporedni glumac je  Danijel Kaluja za ulogu u Judi i crnom Mesiji. U podužem govoru, koji je sasvim sigurno poremetio Soderbergove producentske planove, vidno uzbuđeni mladi glumac zahvalio se bogu i majci i poručio: „Kada kažu ‘zavadi pa vladaj’, mi treba da kažemo ‘ujedinimo se i uzvisimo’.“

Slični članci

Back to top button