Kultura

Saradnja Srbije i Katara na polju kulture

Razmotreno je održavanje nedelje katarske kulture u Srbiji i srpske u Dohi tokom sledeće godine kada okolnosti u pogledu pandemije to dozvole.

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se danas sa ambasadorom Države Katar šeikom Mubarakom Fahadom Al Tanijem, sa kojim je razgovarala o saradnji u oblasti kulture i planovima unapređenja i jačanja saradnje u ovoj oblasti.

Ambasador Al Tani je istakao da je Gojković dala veliki doprinos na unapređenju odnosa dve zemlje u prethodnom periodu i izrazio uverenje da će saradnja između dve zemlje, posebno u oblasti kulture, biti ojačana u narednom periodu.

Gojković i ambasador Al Tani su naglasili da je važno da u periodu pred nama fokus jačanja kulturnih veza bude zasnovan na konkretizaciji Sporazuma o saradnji u oblasti kulture.

Gojković i Al Tani su u tom okviru istakli važnost uspostavljanja direktnih kontakata ustanova kulture i podsticanja saradnje u svim oblicima umetnosti. Gojković je posebno naglasila mogućnost saradnje u oblasti pozorišne i filmske umetnosti, između narodnih biblioteka, kao i muzejskih ustanova, imajući u vidu značaj razmene iskustva i znanja, kao i brojne primere dobre prakse muzeja u Državi Katar.

Na sastanku je ukazano da je pandemija Kovida 19 nametnula novu realnost u oblasti kulture i onemogućila održavanje pojedinih kulturnih manifestacija i između Republike Srbije i Države Katar.

Ambasador je uručio čestitku ministra kulture i sporta Države Katar Salaha bin Ganima Al Alija povodom izbora Gojković na mesto potpredsednice Vlade i ministra kulture i informisanja.

Slični članci

Back to top button