Reportaža

Zašto je Tito ostao u Novom Pazaru?

Nekoliko firmi štampa svake godine kalendare sa Titovim likom.

U mnogim kućama, prodavnicama i kafanama u Novom Pazaru i širom Sandžaka zadržao se Josip Broz Tito.

Sa fotografija, velikih i uokvirenih, umašćenih ili očišćenih, smiješi se maršal, gleda odrasle pionire dok ispijaju kafu, toče sokove i žive sa svakodnevnim brigama.


Novopazarci žive uz Titove fotografije nemisleći o njima kao ni o vazduhu koji udišu, a putnici pogleduju Jožu iz Kumrovca, pitaju zašto nas i dalje gleda iz maršalske uniforme.

Oni koji su zadržali Titove slike ističu da ih neće sklanajati, jer su opstale kroz sva teška vremena, inflacije i bombardovanja i sada ih podsećaju na srećan život, izgradnju, zajedništvo i crveni pasoš sa kojim su mogli svuda po svetu da hode i brode.

Nekoliko firmi štampa svake godine kalendare sa Titovim likom.

Godinama je Titova slika stajala u poznatoj novopazarskoj kafani “Breza” koja je prestala sa radom. Do posljedneg dana Tito je bio na zidu te kafane. Vlasnik Omer Fetahović ističe da je samo Tito njegov predsednik.

“On je bio u mojoj kafani, i u mojoj kući i u mom srcu. Bio sam njegov vojnik i njegov pionir. Uz njegovu politiku smo svi izgradili normalan život i bili smo svuda cenjeni”, rekao je Fetahović.

On kaže da su ga godinama mnogi gosti kafane iz drugih gradova pitali zašto drži Tita.


“Kako da ga ne držim kad sam mu bio na sletu, bio sam mu na počasnoj straži kad je umro i nisam mu dobro zaboravio? A zadržao sam i partijsku knjižicu SKJ” kaže Fetahović.

Novopazarci ističu da su Tita zapamtili po sreći iz njegovog vremena, a neki kažu da bi ga možda i makli sa zidova, ali nisu hteli u inat da ga sklone kad su se pojavile slike Slobodana Miloševića.

“Ne bi Bošnjaci držali Titove slike zbog samog Titovog odnosa već zbog toga što su vladari posle njega i pre njega prema našem narodu bili nepravedni”, rekao je Vele Mavrić koji ima kalendar sa Titovim slikama u kući.

Neretko se u Novom Pazaru vode rasprave oko Tita – neki misle da je nakon II svjetskog rata, pod Titovom vlašću, ubijeno mnogi nedužnih Bošnjaka i to od strane domaćih izdajnika koji su se infiltirirali u partizanske redove. Titove slike su ponekad i povod žučnih rasprava.

U Novom Pazaru je postojala i partija pod nazivom “Jugoslovenska radnička klasa – Josip Broz Tito”. Otkako je preminuo njen predsjednik Sinan Hudović, partija je postala neaktivna i izbrisana je iz registra.

Poznati novopazarski advokat Ismet Kalić u kancelariji je tokom celog radnog veka držao Titovu fotografiju i dva kalendara sa Titovim fotosima.

“Tito je kao državnik mnogo učinio za sve narode SFRJ, pa i za naš narod. Danas niko ne pominje koje su pruge i koji putevi izgrađeni dok je on bio na vlasti. Narodi su bili složni, a ljudi sretni. To niko ne treba da zaboravi”, kaže Kalić.

Slični članci

Back to top button