Reportaža

Pingvini nova atrakcija za sve u zoološkom vrtu u Beogradu

U centru Beograda, u zoološkom vrtu odskora se mogu videti novi stanovnici, kao i njihov dom - pingvinarijum u kome pliva i boravi 17 pingvina. Svi koji dođu mogu kroz staklo videti pingvine kako plivaju, a za njih je napravljen i zatvoreni deo

BEOGRAD (AA) – Nakon više od 40 godina, zoološki vrt u Beogradu dobio je pingvine, koji su za kratko vreme postali atrakcija, posebno za najmlađe posetioce, ali im ne mogu odoleti ni odrasli.

U centru Beograda, u zoološkom vrtu odskora se mogu videti novi stanovnici, kao i njihov dom – pingvinarijum u kome pliva i boravi 17 pingvina. Svi koji dođu mogu kroz staklo videti pingvine kako plivaju, a za njih je napravljen i zatvoreni deo.

Oni su došli u dve grupe – sedam pingvina je u Beograd došlo iz zoološkog vrta u Beču, dok je 10 pingvina iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, objasnio je za AA direktor Vrta Srboljub Aleksić.

“Ukupno ih ima 17, od toga je deset ženki i sedam mužjaka”, kazao je.

Prema nekim starim podacima, pingvini su u zoološkom vrtu u glavnom gradu Srbije bili sedamdesetih godina, što znači da više generacija sada ima priliku da ih prvi put vidi.

“Prema nekim podacima koje imamo u starim dokumentima, 1972. godine su se razmnožili pingvini ovde, imali smo prve bebe. Mislim da nisu toliko dugo nakon toga živele još, sredinom sedamdesetih, tako da nismo imali pingvine više od 40 godina”, objasnio je direktor Vrta.

Za sada ih ima 17, ali pošto je reč o mladim životinjama, direktor Beogradskog zoološkog vrta veruje da će ih biti više.

“To su mlade životinje, po godinu dana imaju sve, nadamo se da ćemo u budućnosti imati i prinove njihove”, rekao je.

Prema ranije rađenim anketama, kako kaže Aleksić, posetioci su i rekli da su pingvini bili one životinje koje bi najviše voleli da vide, zbog čega ne čudi što su za kratko vreme postali atrakcija, kako za najmlađe, tako i za starije.

“One su kao životinje same po sebi velika atrakcija, mi smo na to i računali kada smo i krenuli u čitav taj projekat jer smo radili analize i ankete naših posetilaca šta bi najviše voleli da vide. Čini mi se da im se sviđa i prostor, jer možete da ih vidite kroz vodu, da vidite kako plivaju, vidite kako se ponašaju”, zaključio je.

Slični članci

Back to top button