Reportaža

Mostar: Murali Alekse Šantića i Emine

Mostar Street Art Festival okupio je 20 umjetnika iz zemlje i svijeta, te u grad na Neretvi donio novu energiju s arhitekturom bogatijom za 20 murala

MOSTAR (AA) – Oko 20 murala nastalih tijekom ovogodišnjeg Street Art Festa među kojima su likovi poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića i njegove Emine pojavili su se u Mostaru.

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjesnika Aleksa Šantić čiji je lik muralom utjelovljen u ulici koja nosi njegovo ime u Mostaru djelo je dvadesetšestogodišnjeg umjetnika Denija Božića iz Doboja.

Iako u svojoj karijeri ima urađenih već oko 300 murala diljem zemlje Božić kaže da je posebno uživao radeći ovaj mural, te da mu je posebna čast bilo oslikati lik mostarskog pjesnika u ulici koja nosi njegovo ime.

“Aleksa Šantić je veliki pjesnik, on je Mostarac i u najmanju ruku zaslužuje svoj trg, park i ulicu pa i mural u svojoj ulici“, kaže umjetnik iz Doboja.

Dimenzije murala su šest sa četiri metra, a i na njemu je radio intenzivno puna četiri dana što je izazvalo brojne pozitivne reakcije građana, koji su fotografirali umjetnika kako radi, zastajali i kazivali riječi pohvale.

Pohvale i divljenje građana Mostara svojim radom izazvala je i mlada umjetnica Đenana Taso iz Sarajeva koja je preko puta parka Alekse Šantića oslikala lik njegove na daleko poznate Emine.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button