Reportaža

Za ramazansko pecivo u Melbourneu zadužen italijanski pekar

Melbourne, Australija - Italijanski pekar Joe Conforto, koji već 26 godina drži pekaru u naselju Meadow Heights, svaki ramazan priprema ramazanska peciva po turskom receptu.

MELBOURNE (AA) – Dugački redovi i miris ramazanskog peciva, rečenica je koja će najvjerovatnije mnoge najprije asocirati na Sarajevo. No, ovoga puta riječ je o Melbourneu, a tamo je za ramazanska peciva zadužen italijnski pekar Joe Conforto, piše Anadolija (AA).

Melburnska četvrt Meadow Heights mjesto je gdje živi značajan broj muslimana, pa se tako na ulicama ovog dijela grada po mnogo čemu može osjetiti prava ramazanska atmosfera. Koliko su suživot i solidarnost prisutni u Meadow Heightsu pokazuje i činjenica da se vlasnici trgovačkih radnji u ovoj četvrti, tokom ramazana posebno trude da svojim mušterijama muslimanima tokom svetog mjeseca obezbijede kvalitetne namirnice.

Jedno od takvih mjesta je i lokalna pekara, koju je prije 26 godina otvorio italijanski doseljenik Joe Conforto. Tokom ramazana, kada se primakne vrijeme iftara, pred Joeovom pekarom mogu se vidjeti dugi redovi ljudi koji su došli po svoje ramazansko pecivo, koje ovaj pekar priprema specijalno za lokalne muslimane.

U razgovoru s novinarom AA, na pitanje kako to pekar u Melbourneu, porijeklom iz Italije, zna pripremati ramazanska peciva, Conforto odgovara da je naučio od porodice koja ih je prva pravila u Melbourneu. Iskusni italijanski pekar ramazanska peciva pravi po uzoru na tradicionalno tursko “ramazansko pide”.

“Pecivo sam naučio praviti od porodice koja se prva počela baviti ovim poslom. Oni su me naučili i taj proces je trajao 1,5 godina. Nakon toga, naučili su i ostali pekari u ovom djelu grada. Uglavnom, svi smo učili jedni od drugih. Zahvalan sam porodici koja me tome poučila”, rekao je Conforto.

Pekara radi sedam dana u sedmici, a Conforto ističe kako je tokom ramazana prisutan brži tempo.

“Za ramazan specijalno pripremamo peciva. Nije lagan posao, ali mi imamo jednu veoma dobru ekipu. Imamo kupce iz svih djelova grada. Kako bi naše mušterije bile zadovoljne, danonoćno radimo i pripremamo im svježa peciva. Tu smo tokom cijelog ramazana, uključujući i Bajram”, kazao je Conforto. 

Dodaje kako je njegova pekara radi 24 sata dnevno, te da su smjene radnika, obzirom da neki od njih poste, usklađene prema sehuru i iftaru.

Conforto ističe kako mnogi za njegovu pekaru kažu da ima najbolja ramazanska peciva u gradu. Na kraju je svima čestitao mjesec ramazan, kao i Bajram koji će uslijediti nakon toga.

Slični članci

Back to top button