Reportaža

Turska: Kazna za jednu uništenu stabljiku Akuskog ljiljana veća od 10.000 dolara

Ovih dana počinje period cvjetanja ljiljana koji je u regiji Akkus prvi put otkriven 1993. godine, a pet godina kasnije je uvršten u literaturu pod nazivom Lilium Akkusianum

ORDU (AA) – HAYATI AKCAY – Relativno novootkrivena endemska vrsta ljiljana postaje simbol turske crnomorske regije Ordu, a kazna za uništavanje jedne njegove lukovice je čak 60.000 lira (10.400 dolara).

Ordu je turska provincija na obali Crnog mora koja je poznata po bogatoj flori koja uključuje više od 1.700 biljnih vrsta, među kojima je i 130 endema.

Ovih dana počinje period cvjetanja ljiljana koji je u regiji Akkus prvi put otkriven 1993. godine, a pet godina kasnije je uvršten u literaturu pod nazivom Lilium Akkusianum.

Riječ je o vrsti ljiljana koja raste samo u toj regiji. Stabljika biljke izraste i do metar i pol, a period cvjetanja traje dvije do tri sedmice.

Turisti, fotoreporteri i naučnici iz Turske i šire dolaze kako bi snimili Akkuski ljiljan kojeg lokalne vlasti i stanovništvo sebično čuvaju.

Direktor Šumske uprave u Akkusu Soner Yilmaz za AA je kazao kako jedinstveni cvjetovi ljiljana sve posjetioce ostavljaju bez daha.

“Akkuski ljiljan raste u šumskom području na nadmorskoj visini od oko 2.000 metara. Posebne službe brinu o zaštiti svih endemskih vrsta, uključujući i ljiljane. Za čupanje ili presađivanje jedne stabljike Akkuskog ljiljana predviđena je kazna od 60.000 lira“, kazao je Yilamz.

On je kazao da resorne službe dobro sarađuju sa lokalnim stanovništvom koje je dobilo instrukcije za očuvanje ljiljana.

Slični članci

Back to top button