Reportaža

Na biciklima putuju iz Londona u Medinu, žele obaviti hadž

Osam britanskih muslimana biciklima je krenulo na put dug 6.500 kilometara. Na putu do Medine proći će kroz 17 zemalja. Trenutno su u Turskoj, a do Egipta će ići avionom jer iz sigurnosnih razloga nemoguće je biciklom preći put kroz Siriju i Irak

ISTANBUL (AA) – Mehmet Kara – Osmočlana ekipa krenula je 7. juna iz Londona na biciklima put Medine, gdje imaju cilj stići za 60 dana.

Biciklistička grupa “Tour de Hajj” stigla je do Istanbula. Na put su krenuli s ciljem obavljanja hodočašća.

Osam britanskih muslimana biciklima je krenulo na put dug 6.500 kilometara. Na putu do Medine proći će kroz 17 zemalja. Trenutno su u Turskoj, a do Egipta će ići avionom jer iz sigurnosnih razloga nemoguće je biciklom preći put kroz Siriju i Irak.

“Onima koji žele obaviti hadž, a koji nisu finansijski u mogućnosti, preporučujem biciklo”, rekao je Junaid Afzal.

Želja mu je bila vidjeti i Istanbul.

Da su svi na put krenuli sa velikim uzbuđenjem tvrdi i Zain Lambat.

“I ja sam u grupi biciklista. Više sam zadužen za medije. Mogu reći da sam se ovoj grupi pridružio u posljednjem trenutku. Ovo je vjersko putovanje. Prbi put idem na hadž i u Saudijsku Arabiju. Putovanje je bitno iz nekoliko razloga. Svi smo na putu vjere. Susrećemo velike ljude na putu i imamo sjajne priče. Hvala bogu da smo dobro”, pojasnio je Lambat.

Rekao je i da je Turska 15. zemlja kroz koju su prošli.

“Sada ćemo avionom do Egipta jer su zatvoreni putevi kojim smo se trebali kretati biciklima. Istanbul je predivan. Svi smo sanjali da ga vidimo”, poručio je Lambat.

Slični članci

Back to top button