Reportaža

Bugarska država usred Rusije

Grad Bolgar ili Bulgar bio je politički, ekonomski i kulturni centar Povolške Bugarske, prve države na teritoriji savremene Rusije, koja je zvanično primila islam. Tu se danas čuva i najveći štampani Kuran na svetu.

Moskva(Sputnik)–Drevni Bolgar, koji se danas nalazi na teritoriji ruske Republike Tatarstan, bio je i prva prestonica Zlatne horde, a Povolški Bugari su prvi narod u istoriji koji je porazio Mongole i pružio odlučan otpor Džingis-kanovoj vojsci, u čuvenoj „ovnovskoj“ bici.

Bolgar je u svojoj istoriji više puta rušen i paljen i uvek podizan iz pepela, a nakon što je car Ivan Grozni 1552. godine osvojio Kazanjski kanat, grad je ušao u sastav Rusije.

Danas se u Bolgaru mogu videti građevine podignute još u doba Zlatne horde, ali i one iz drugih perioda njegove istorije: mauzoleji, džamije, minareti, vodovodi, mostovi, palate… Od 1998. godine svi objekti su uvršteni na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Upravo ovde, na mestu gde je primljen islam, nalazi se i Bolgarska islamska akademija — prva i jedina ustanova u Rusiji gde se može steći zvanje doktora islamskih nauka. U „severnu Meku“ danas dolazi na hiljade vernika, posebno otkako je 2012. godine podignuta Bela džamija, koju su zbog izgleda prozvali i „tatarstanski Tadž Mahal“. Glavna relikvija je dlaka sa brade proroka Muhameda.

U Bolgaru se čuva i najveći štampani Kuran na svetu, težak 800 kilograma. Ima 632 stranice, a korice svete knjige obložene su poludragim kamenjem, zlatom, srebrom i malahitom.

Kuran, dimenzija metar i po sa dva, rad je italijanskih majstora i upisan je u Ginisovu knjigu rekorda.

Jedan od dragulja Bolgara je i pravoslavni hram — Crkva Uspenja Presvete Bogorodice, podignuta u prvoj polovini 18. veka u čast posete Petra Prvog ovom mestu. Ruski car je izdao i ukaz o zaštiti spomenika bolgarskog naselja.

Slični članci

Back to top button