Reportaža

Čudna Indija

Indija je zemlja čuda i mnogima je čudna koji u nju dođu. Katja Jakovljeva izdvaja stvari koje su na nju ostavile najjači utisak.

“‘Incredible India’ je zaista odličan slogan za turističku kampanju, jer je nestvarnost ove zemlje često prva stvar koja vam padne na pamet kada je indijska kultura u pitanju. Međutim, stvaran život koji ovde vodim u sebi krije brojne, rekla bih ‘ekstra’ izazove koje prosto morate doživeti. Za osam meseci, koliko živim ovde, doživela sam mnoge stvari koje su potpuno drugačije od onih koje sam pronalazila u knjigama i putopisima o Indiji. Počeću sa nekim mojim viđenjem Mumbaja i kulturnim razlikama, tradicijom i navikama Indijaca koje su ostavile najveći utisak na mene”, počinje priču Jakovljeva, a prenosi Blic.

Ona je, nabrajajući stvari koje su joj se potpuno izdvojile, indijski saobraćaj stavila na prvo mesto. “Neću da vas razočaram, samo ću reći da je uživo sve još gore. Na prvi pogled imate osećaj da ste se odjednom našli u mravinjaku gde svi kreću ko kako hoće, ne poštujući nikakva pravila (da li postoje uopšte?). Ovde vlada samo jedno pravilo: samo teraj! Semafora ima, ali ih je vrlo malo, a polovina od njih ne rade. Ako oklevaš na raskrsnici ili kružnom toku, odmah će ti put preprečiti vozila iz drugog smera i moraš dugo da čekaš da se u beskrajnom potoku vozila pojavi neka ‘rupa’ kako bi mogao da prođeš. Uobičajena stvar je da vam neko vozi u susret u vašoj traci, čak i na autoputu”.

Slični članci

Back to top button