Reportaža

Najveća praonica veša na svijetu

U indijskom gradu Mumbaiju nalazi se najveća svjetska praonica veša Dhobi Ghat, koja u najmnogoljudnijem indijskom gradu već 140 godina radi bez prekida, javlja AA.

Praonica se zove Dhobi Ghat i izgrađena je krajem 19. vijeka, dok je zemlja bila u sastavu Britanske Indije, odnosno pod upravom britanske kolonijalne vlasti.

Nalazi se u siromašnom predgrađu Mahalaxmi, u blizini lokalne željezničke stanice. Ono što je specifično jeste da usluge nudi po vrlo pristupačnim cijenama.

Osim praonica, Dhobi Ghat je i mjesto gdje boravi više od 200 indijskih porodica, kod kojih se pranje veša kao djelatnost već decenijama prenosi s koljena na koljeno.

U Dhobi Ghatu je uposleno oko 7.000 osoba, koji svakog dana rade 18-20 sati, te dnevno operu čak 100.000 komada veša. Jedan uposlenik praonice dnevno u prosjeku zarađuje od 5,5 do 8,5 dolara.

Ono što je također zanimljivo jeste da se u ovoj praonici veš pere ručno. Nakon toga, veš se suši na konopcima postavljenim u blizini mjesta gdje se vrši pranje.

Nakon pranja, sušenja i peglanja, odjeća se dostavlja mušterijama širom grada. Obzirom da praonica ima vrlo kvalitetnu i brzu uslogu, s njom sarađuju brojni hoteli, kompanije i bolnice u Mumbaiju.

Praonica je 2011. godine ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao mjesto gdje “najveći broj ljudi ručno pere odjeću na jednom mjestu, u isto vrijeme”.

Godišnji profit praonice Dhobi Ghat iznosi 100 miliona rupija (1,4 miliona dolara). Praonicom Dhobi Ghat bavio se i poznati bolivudski film “Dhobi Ghat-Dnevnik iz Mubaija”, u filmu je glumila bolivudska mega-zvijezda Amir Khan.

Zanimljivo je da se u neposrednoj blizini najveće praonice veša u svijetu nalaze neboderi u kojima žive bogati Indijci. Kako kažu u pranoici veša, nerijetko i oni sami donose veš na pranje.

Slični članci

Back to top button