Reportaža

Naučna ekspedicija na planini Agri pronašla drevnu vrstu leptira

Leptir Euphydryas iduna vrsta je koja datira još od posljednjeg ledenog doba

ANKARA (AA) – Jedna od najstarijih vrsta leptira plijeni svojim gracioznim izgledom već 12.000 godina, a uskoro bi se mogla naći na spisku ugroženih vrsta na Zemlji.

Leptir Euphydryas iduna vrsta je koja datira još od posljednjeg ledenog doba, a na turskoj planini Agri prvi put je otkrivena prije pet decenija.

Ta vrsta leptira uglavnom obitava u Skandinaviji, a nedavno je ponovo snimljena na turskoj planini i to na nadmorskoj visini od 4.000 metara.

Eksperti Duleyman Eksioglu i Emir Yogurtcuoglu su tokom trodnevne naučne ekspedicije pronašli misterioznu vrstu leptira i prikupili važne podatke za dalje istraživanje njihovog života i habitata.

Dugogodišnji ekspert i borac za zaštitu okoliša Eksioglu je kazao da je posebno motiviran da istražuje o gracioznoj vrsti leptira o kojoj svijet zna izuzetno malo.

“Našli smo leptire na nadmorskoj visini iznad 3.800 metara i fotografirali ih. Bio je to čas uspjeha za nas. Bio je to nevjerovatan doživljaj. Napravili smo dobre fotke“, kazao je Eksioglu.

On je kazao kako ta drevna vrsta leptira dolazi sa sjevera Evrope, a da se na planini Agri nastanila topljenjem leta u posljednjem ledenom dobu koje se dogodilo prije 12.000 godina.

“To je leptir koji voli ekstremno hladne klime. Došao je tu na Agri i nema kuda otići. Može nam poslužiti i za buduća istraživanja o globalnom zatopljavanju“, kazao je Eksioglu.

I naučnik Yogutcuoglu je kazao da je nevjerovatan osjećaj imao prilikom susreta sa drevnom vrstom leptira.

“Uzbuđen sam što sam učesnik ekspedicije koja je ponovo pronašla tu vrstu. Na bijelim krilima ima graciozne crvene, smeđe i crne dezene“, kazao je Yurtcuoglu.

novinar: Aybuke Inal

Slični članci

Back to top button