Reportaža

Treba posetiti Zlatar

Klima i priroda Zlatara pogodna je za lečenje mnogih bolesti

Planina Zlatar proglašena je Vazdušnom banjom, Uredbom Vlade Republike Srbije. U imenu ove planine sažeta su i mnoga njena svojstva: mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama, spoj mediteranske i planinske klime, prema istraživanjima najveći broj sunčanih dana u Srbiji, blagotvorni vazduh obogaćen terpentinom i ozonom, izvanredni vidici…

Najviši vrh Zlatara je Golo brdo – 1627 metara nadmorske visine. Morfologija ove planine, njena klima i biljni pokrivač, odnosno autentična priroda, svrstavaju je u red planina sa izuzetnom turističkom vrednošću, na kojoj se mogu razvijati sportsko-rekreativni, izletnički, zdravstveno-lečilišni, lovni i seoski turizam.

Klima na Zlataru pogodna je za lečenje: kardiovaskularnih bolesti, poremećenog arterijskog pritiska, poremećaja u funkciji perifernog arterijskog krvotoka, psihosomatskih stanja kod kardiovaskularnih oboljenja, povišene masti i šećera u krvi

Turista koji poseti Zlatar može obići i jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko.

Reka Uvac izvire ispod planine Ozren, a njeni hidroenergetski potencijali iskorišćeni su za izgradnju hidroelektrana, a tri jezera nastala na njenom vodotoku su pogodna za razvoj raznih vidova turizma. Površina sliva jezera je 73km². Zbog izuzetnih vrednosti vodenih površina i priobalja, Vlada Republike Srbije ovaj prostor je proglasila za Specijalni rezervat prirode Uvac (www.uvac.org.rs) da bi se očuvao i razmnožio beloglavi sup i druge značajne vrste ptica, lovne divljači i ostalog životinjskog sveta.

Gostima na Zlataru u zimskom periodu gostima na raspolaganju su dve ski-staze:

Staza “Briježđa” – u Novoj Varoši, sa žičarom koja polazi iz samog centra Nove Varoši i penje se do repetitora. Dužina staze je 980 metara i klasikovana je kao delom plava i delom crvena staza.

Staza “Panorama” – dužine 800 m, sa ski-liftom dužine 420 metara.

Portal Kazaljka.net čitaocima preporučuje veoma dobre apartmane vile Vasiljević u blizini Rehabilitacionog centra, trim-staze i zip line. Rezervacije na telefon: 065 8718 577.

Pogledajte ovu čistu, perfektno uređenu kuću sa baštom…

065 8718 577

U dvorištu smo zatekli dvilje jagode…

divlje jagode

Pogledajte i obližnji zip line

Slični članci

Back to top button