Reportaža

Pribojska banja za lečenje i uživanje

Za lekovita svojstva njenih toplih voda, pre 1.000 godina znali su Rimljani, Nemanjići i putnici dubrovačkih karavana. I mada pomalo skrajnuta od glavnih saobraćajnica, i predstavlja tek deo ponude, Pribojsku banju danas pohode gosti iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Na visokoj rečnoj terasi, tek koji kilometar iznad grada, drevni manastir i vekovima staro lečilište. Nekada mesto čuvenih termi Rimljana, Pribojska banja, danas je poznato lečilište na krajnjem jugozapadu Srbije.

„Pribojska banja je centar rehabilitacije posttraumatoloških i reumatskih pacijenata zapadne Srbije i čitave Raške oblasti. Pribojska banja je pionir i centar primene tradicionalnih metoda lečenja“, kaže fizijatar dr Dušan Đerić.

Sa prošle godine rekonstruisanim bazenima i RH centrom, više od 700 kategorisanih ležajeva u privatnom smeštaju i 13.000 ostvarenih noćenja, banja je nosilac razvoja turizma pribojskog kraja.

„Razvijamo i turizam koji je za sada dosta popularan – aktivan odmor u prirodi. Između ostalog, tu su rafting klubovi, planinarska društva, a kroz investicije, odnosno projekte, stavićemo akcenat na razvoj ribarskog turizma“, navodi direktor TO Priboj, Vlade Radović.

Džemo Kratović iz Priboja kaže da u reci ima dosta ribe – šarana, somova, babuški…

Planine u okruženju, živopisna dolina reke Lim i Potpećkog jezera na njoj, poslednjih godina, ovdašnju ponudu čine bogatijom i raznovrsnijom.

Sve što vam treba da biste uživali jeste ljubav prema prirodi, vodi, splavarenju. Sve drugo, smeštaj, čamce, štapove, stručnu pomoć, možete dobiti ovde, u prošle godine otvorenom Ribarskom naselju.

Slični članci

Back to top button