Reportaža

Asfalt stiže na vrh Golije, cena placeva raste

Preko 500 miliona dinara uloženo u gradnju puta

IVANJICA – Do vrha Golije je doskoro, zbog loše putne infrastrukture, bilo teško doći putničkim automobilom.

Međutim, izgradnjom državnog puta, Golijska reka – Preko brdo – Odvraćenica, koja se privodi kraju, ovdašnjim meštanima biće olakšana svakodnevica, jer su ranije sa prvim kišama bivali odsečeni od sveta.

“Ostalo je da se asfaltira put iz Kamenjače u dužini od oko 3,5 kilometra, kao i kilometar i po puta pre Golijske reke i to nam je u planu za narednu godinu. Kada se završi, imaćemo kompletan asfalt od Ivanjice do Odvraćenice i otvorićemo taj turistički lokalitet za sve građane opštine Ivanjica jer do sada je bilo nemoguće doći putničkim automobilom. Za ovaj projekat izdvojeno je preko 500 miliona dinara”, rekao je za Rinu predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Ovaj put spojiće četiri opštine: Ivanjicu, Novi Pazar, Rašku i Sjenicu, a njegova izgradnja će omogućiti ekonomski razvoj lokalnog stanovništa u oblasti turizma i poljoprivrede, što su i njaveći potencijali ovog kraja.

“Tri kilometra koja su ostala da se urade vrlo su zahtevna deonica iz Kamenjače, iz MZ Međurečje ka Goliji. Pojavila su se klizišta koje je teško sanirati, skoro nemoguće. Najlogičnije i jeftinije rešenje je napraviti most koji košta oko 100 miliona tako da bi ta tri kilometara iznosila preko 300 miliona dinara koje država treba da obezbedi da bi se završilo“, rekao je Mitrović.

Odvraćenica je jedno od najlepših mesta u Srbiji, a tek izgradnjom ovog puta postala je izuzetno interesantna za brojne posetioce. Uslov svih gostiju jeste dobra putna infrastruktura, a sada će im to biti i omogućeno. Čak je počela da raste cena placeva na ovom području, jer planina Golija je netaknuta prirodna oaza i ima veliki turistički potencijal.

Slični članci

Back to top button