Reportaža

Sirijski tinejdžer stara se o šestočlanoj porodici

Dok svaki dan satima radi na popravci vozila, 14-godišnji Muhammad Zaydawi sanja da se vrati u školu

AL-BAB (AA) – Prisiljen da odrasta bez šanse da uživa u djetinjstvu 14-godišnji Muhammad Zaydawi stara se o svojoj porodici u ratom razorenoj Siriji.

Zaydawi je živio u gradu Doumi, desetak kilometara sjeveroistočno od Damaska, prije nego što su on i porodica bili prisiljeni da pobjegnu kada su se ratna dejstva pojačala.

“U Doumi smo učili. Moj otac je povrijeđen, a mi smo evakuisani u Al-Bab“, rekao je Zaydawi.

Blizak porodični prijatelj, koji je također bio primoran da napusti Doumu, angažovao je dječaka u svojoj radionici da mu pomaže.

“Moj otac ne može raditi, pa sam tražio posao. Prijatelj mog oca popravlja vozila. Otac je razgovarao s njim, pa sam počeo tamo raditi. Iz kuće odlazi u devet ujutru, a vraćam se u 22 sata. Ponekad idem kući sam, a ponekad me šef poveze“, priča Zaydawi.

Dok su sukobi, raseljavanje i nasilje postali dio svakodnevnog života u Siriji, mnoga djeca su bila prisiljena preuzeti ulogu staratelja o porodici.

“Kada izlazim ujutru vidim dječake mojih godina koji idu u školu. Sjećam se vremena kada sam i ja išao u školu, i želim da se rat završi. Nadam se da će moj otac ozdraviti i da ću se vratiti u školu“, ističe dječak.

Zaydawi se stara o šestočlanoj porodici, što nije nimalo lagan zadatak za 14-godišnjeg dječaka.

“Radim da bih zaradio novac. Pokušavam zadovoljiti potrebe moje porodice. Svjestan sam da nosim ogroman teret. Iako je taj teret pretežak za mene, jer sam dijete, moram izdržati“, kaže Zaydawi.

Dodaje da nikada neće zaboraviti vazdušni napad kojem je svjedočio u rodnom gradu.

“Taj događaj mi ne izlazi iz uma. U Doumi je bila prodavnica u kojoj sam u jednom periodu provodio vrijeme. Naišao je avion, a zatim se čula eksplozija. Izašli smo i vidjeli dim. Mislio sam da je pogođen naš dom, ali sam saznao da su pogođene moje komšije. Cijela moja porodica je otrčala do komšija, gdje smo našli povrijeđenu ženu“, ispričao je Zaydawi.

Iako odrasta u ratom razorenoj zemlji i nema brižno djetinjstvo Zaydawi, kao i svako dijete, ima svoje snove.

“Moj san je da odrastem i postanem inžinjer, kao moj stric. Ali, zbog uslova u kojima živim, nisam mogao da učim. Došli smo ovdje, radim za tog čovjeka. Molim Allaha da naučim ovaj zanat veoma dobro kako bih mogao otvoriti sopstvenu radionicu“, naglasio je Zaydawi.

Sirija se nalazi u razornom građanskom ratu od 2011. godine, kada su snage odane predsjedniku Basharu al-Assadu, pokušale neočekivanom žestinom ugušiti proteste. Od tada, prema podacima Ujedinjenih nacija, stotine hiljada ljudi je poginulo, a više od deset miliona raseljeno.

Kako se sukob nastavlja, tako su djeca sve više pogođena, ne samo onim čemu svjedoče već i lošim uslovima u kojima žive. Prema izvještaju UNICEF-a iz 2018. godine, oko 5,6 miliona sirijske djece bilo je pogođeno sukobima, a više od 2,1 miliona je napustilo školovanje, dok neki od njih nikada nisu vidjeli kako izgleda učionica.

Slični članci

Back to top button