Reportaža

Senegal: Slano roza jezero Retba turistička atrakcija

Boja jezera Retba, koji je često završna stanica svjetski poznate utrke Dakar Relly, također je specifična. Boja vode posebno je izražena u sušnom periodu kada je površina jezera potpuno roza

DAKAR (AA) – Na oko 50 kilometara od Dakara, glavnog senegalskog grada, nalazi se jedinstveno jezero Retba, po mnogo čemu prirodni fenomen i jedan od izvora prihoda tamošnjeg stanovništva.

Mještani turiste, koji dolaze da vide jezero, koje se proteže na tri kilometra kvadratna, prevoze u čamcima različitih boja i oblika. Jezero sadrži veliku koncentraciju soli dok salinitet na nekim dijelovima jezera prelazi 40 posto.

Veliki broj Senegalki svakodnevno radi u jezeru odakle se crpi sol, prodaje i koristi najviše za konzervisanje ribe. Svake godine iz jezera se u prosjeku izvadi od 20.000 do 24.000 tona soli što u velikoj mjeri pomaže ekonomiji te zemlje.

Postupak prikupljanja soli iz jezera je isti godinama. Žene stojeći u vodi drvenim četkama sa dna jezera stružu sol koju kasnije u drvenim posudama prenose do obale. Da bi zaštitile kožu od visoke koncentracije soli, Senegalke koriste maslac dobiven od oraha drvete shea.

Boja jezera Retba, koji je često završna stanica svjetski poznate utrke Dakar Relly, također je specifična. Boja vode posebno je izražena u sušnom periodu kada je površina jezera potpuno roza.

Ta boja potiče od alge Dunaliella salina koja proizvodi rozi pigment i živi u izrazito slanoj vodi.

Slični članci

Back to top button