Reportaža

Zašto se parovi rastaju?

Za brak su najopasniji potisnuti problemi, pokazuju studije, a Kazaljka izdvaja četiri veoma česta razloga zbog kojih dolazi do razvoda.

UDALJAVANJE Ako jedan od partnera osjeća da je druga strana nezrela, neodgovorna ili sebična, narušava se bračna dinamika, uništava intimnost, a blijedi i seksualna privlačnost. Zbog toga dolazi do udaljavanja jedne strane, a kao posljedica javljaju se svađe ili ignorisanje. Važno je pronaći rješenje i uspostaviti kompromis prije nego se odnosi naruše tako da partneri otvoreno komuniciraju o svojim željama i stavovima u braku. Bračni savjetnik može pomoći u ponovnom uspostavljanju veze ako su obje strane zainteresovane da spase odnos i prisjete se lijepih stvari koje cijene jedno kod drugog.

HRONIČNO PRIGOVARANJE I PREBACIVANJE KRIVICE Ako se bračni problemi ne riješe tako da situacija odgovara objema stranama, stvaraće se sve veće zamjeranje. Zbog toga je loša ideja “prelaziti” preko problema ili se praviti da oni ne postoje. Jedan od najvećih problema u braku je ako ne možemo razumjeti ili pokušati da razumijemo poziciju druge strane. Takvo ponašanje najčešće rezultira prigovaranjem, a prebacivanje krivice postaje obrazac koji stvara začarani krug netrpeljivosti i uništava skladan odnos. Individualci koji smatraju da nikome ne treba da polažu račune, ni da upute riječi izvinjenja i svaki prigovor doživljavaju kao lični napad na sebe ne mogu stvoriti stabilan ljubavni odnos.

NARCISOIDNOST Svi ljudi su narcisi u određenoj mjeri, no problem se javlja ako jedan ili oba partnera smatraju kako su pametniji, sposobniji ili na bilo koji način vredniji od drugog. Rezultat toga je neravnopravan odnos koji malo koji ljubavni odnos podnosi. U tom slučaju često se razvija psihičko ili fizičko zlostavljanje, a ekstremni narcizam nemoguće je riješiti bez pomoći stručnjaka.

ZAVISNOST Za zavisnika, koliko god on to ne htio da prizna, je njegova zavisnost izvor najvećeg zadovoljstva i njoj postavlja iznad porodice i supružnika. Bilo da je riječ o alkoholu, drogama, kockanju ili video-igricama, posljedice su jednake i najčešće vode razvodu. Prvi i značajan korak je priznavanje problema, a potom i rješavanje zavisnosti – potpunom apstinencijom.

Slični članci

Back to top button