Reportaža

Zimbabve: Od posljedica suše uginulo više od 200 slonova

U potrazi za hranom i vodom mnoge životinje bježe iz parkova u naseljena mjesta i ugrožavaju živote ljudi

HARARE (AA) – Više od 200 slonova uginulo je od posljedica velike suže u Zimbabveu. Lokalne vlasti planiraju masovno premještanje životinja u područja koja su manje pogođena tom prirodnom nepogodom.

Glasnogovornik Uprave za nacionalne parkove i divljač Zimbabvea Tinashe Farawo kazao je da je više od 200 slonova uginulo u Nacionalnom parku Hwange od početka oktobra, a da je suša pogodila još nekoliko parkova u toj zemlji.

Ističući da je uginuo i veliki broj žirafa, bafala, impala i drugih životinja, Farawo je kazao da se situacija može popraviti samo povratkom kiša.

“Skoro sve životinje su pogođene sušom. Naravno, slonove je najlakše uočiti tokom patrola ili safarija, ali ugrožene su i mnoge vrste ptica koje obitavaju isključivo na visokom drveću, koje slonovi sada masovno ruše u potrazi za ostacima zelenila“, kazao je Farawo.

U potrazi za hranom i vodom mnoge životinje bježe iz parkova u naseljena mjesta. Samo od početka ove godine od posljedica napada životinja u Zimbabveu su poginule 33 osobe.

Farawo je kazao da nadležna Uprava sprema masovnu relokaciju životinja iz sušom pogođenog Rezervata sigurne doline, a planirano je premještanje najmanje 600 slonova, nekoliko čopora lavova, divljih pasa, 50 bufala, 40 žirafa i 2.000 impala.

Zimbabve je dom za oko 85.000 slonova, a više ih ima samo u susjednoj Bocvani, u kojoj se nalazi više od 130.000 tih životinja.

Vlasti Zimbabvea traže dozvolu za veći izvoz slonova kako bi prikupili novac za bolju zaštitu njihovih staništa. U protekle tri godine iz Zimbabvea je u Kinu u Ujedinjene Arapske Emirate izvezen 101 slon, a Uprava za nacionalne parkove je od toga inkasirala tri miliona dolara.

Slični članci

Back to top button