Reportaža

U bolnici koriste specijalne zaštitne vizire i za novorođenčad

- Vizir za bebe napravljen je kako bi ih štitio u jeku borbe protiv širenja koronavirusa koji se najčešće prenosi kapljičnim putem i kontaktom

ANKARA (AA) – DUYGU YENER – U Bolnici za ženske bolesti “Etik Zubeyde“ na turskom Univerzitetu zdravstvenih nauka (SBU) u Ankari proizveli su i koriste specijalne zaštitne vizire za novorođenčad.

Čelnica bolnice Yaprak Ustun za AA je kazala kako je vizir za bebe napravljen kako bi štitio novorođenčad u jeku borbe protiv širenja koronavirusa koji se najčešće prenosi kapljičnim putem i kontaktom.

“Želimo zaštititi naše bebe kod kojih imunološki sistem još uvijek nije potpunosti razvijen. Ovaj vizir osigurava izolaciju i otklanja rizik da beba bude zaražena kapljičnim putem“, kazala je Ustun.

Ističući kako osobe zaražene koronavirusom često nemaju nikakve simptome i kako je to velika prijetnja za širenje virusa, Ustun je kazala kako novorođenčad sa specijalnim vizirom imaju sigurniji početak života.

“Izuzetno je važno pranje ruku prije svakog kontakta između majke i bebe. Prije svakog kontakta majke trebaju prati ruke najmanje 20 sekundi. I viziri su jako dobra zaštita u kontekstu sprečavanja kapljičnog prenosa virusa“, kazala je Ustun.

Naglasivši da Bolnica Etik Zubeyde“ nije specijalizirana za liječenje osoba zaraženih koronavirusom, Ustun je kazala da se u toj ustanovi preduzimaju sve potrebne mjere kako bi se zaštitilo osoblje i pacijenti.

“Zaštitnu opremu koriste svi pacijenti, a imamo i posebne odjele za rodilje koje imaju simptome nalik onim koji su povezani s COVID-19“, kazala je Ustun.

Emina Dede Caulak rodila je nedavno zdravu bebu, a za AA je kazala da je izuzetno zadovoljna tretmanom u bolnici i da se osjeća zaštićeno.

“S bebom imamo posebne unutrašnje veze i ne smeta nam to što nam stavljaju na lice. Zadovoljni smo što se provode ovakve mjere zaštite naših beba, a i nas samih“, kazala je Caylak.

Profesorica engleskog jezika iz Gane Fatahiya Iddirusu je također rodila zdravu bebu u toj turskoj bolnici i biranim riječima se zahvalila rukovodstvu i osoblju bolnice zbog načina na koji brinu o svojim pacijentima.

Slični članci

Back to top button