Reportaža

Konstanca, na obali Crnog mora

Na krajnjem istoku Rumunije, na obali Crnog mora, leži grad Konstanca (Constanta) koji obavezno treba da posjete zaljubljenici u historiju i literaturu, ali i turisti koji vole more, jeftin provod i dobru hranu.

Konstanca je jedan od najznačajnihih gradova u Rumuniji i najveća rumunska luka na Crnom moru. Ovaj grad se nalazi u historijskoj pokrajini Dobrudža, čije je privredno i kulturno središte. Konstanca je i upravno središte istoimenog okruga Konstanca.

Prije tačno dvije hiljade godina, u ovaj grad koji se tada zvao Tomis, prognan je veliki rimski pjesnik Ovidije čiji spomenik danas predstavlja simbol Konstance koja je privredni, saobraćajni i kulturni centar ovog dijela Rumunije, a njenoj blizini je nekoliko manjih ljetovališta Neptun, Vama Veke i Mangalija.

Ljetovanje na rumunskoj obali Crnog mora je veoma pristupačno. Cijene u hotelima su niže od onih u bugarskim ljetovalištima na istom moru, a cijene privatnog smještaja su skoro zanemarljive. Sobe za iznajmljivanje mogu se naći i za svega pet evra preko lokalnih turističkih agencija. Cijene hrane i pića su takođe pristupačne. Crno more je bar za tri stepena hladnije od Jadranskog i sadrži manje soli. Bogatstvo cijelog ovog kraja je blagi povjetarac, vlažnost vazduha je idealna, a obala je bogata drvećem.

Turisti koji posjete ovaj kraj u Rumuniji treba obavezno da posjete muzej u centru Konstance koji je prebogat eksponatima iz rimske i vizantijske prošlosti ovog kraja, a ispred muzeja je spomenik Ovidiju.

Konstanca posjeduje i ogromni kazino napravljen još prije Drugog svjetskog rata. Ovo zdanje se nalazi na samoj obali, a u blizini je svetionik koji su napravili trgovci iz Đenove. Osim Rumuna i manjeg broja Bugara, u ovom kraju živi etnička grupa Lipoveni koja govori ruskim jezikom. Takođe, ovdje žive Turci i Tatari.

Džamija u Konstanci, napravljena na inicijativu rumunskog kralja Karola I 1912. godine takođe ima izuzetno arhitektonsko rješenje, a penjanje na njen minaret, i prekrasan pogled na luku i more, može sebi priuštiti onaj ko se odluči da se popne 147 stepenika.

Džamija nosi simboliku vjerske tolerancije, nalazi se na putu od centra grada prema morskoj ovali i važi za jedinu džamiju na Balkanu koju je izradio jedan pravoslavni ili hrišćanski kralj ili državnik

Oni koji govore tuski jezik mogu da se sporazumevaju sa mnogim žiteljima Konstance, jer turski jezik koriste skoro svi trgovci i ugostitelji u ovom gradu, kao i Turci i Tatari koji su veoma kompaktni. U Konstanci je rođen i najbolji rumunski fudbaler svih vremena Georgi Hadži koji se nije slučajno odlučio da kasnije zaigra u Turskoj, a kada je došao u Istanbul nije mu mnogo trebalo d ausavrši turski jezik.

Konstancu krasi drevni mozaik, mnoštvo historijskih zapisa, spomenika iz ranog perioda hrišćanstva, a sve se može lako pronaći i obići, jer domaćini nude odlične turističke karte. Cene poseta ovim istorijskim mestima su takođe zanemarljive.

U blizini Konstance nalazi se jedna od najvećih ergela na kojoj se uzgaja oko hiljadu konja arapske rase.

U Neptunu se može vidjeti i predsjednička plaža na kojoj se nekada kupao rumunski diktator Čaušesku, a i današnji predsjednik Rumunije koristi ovu plažu i vilu čije je dvorište prepuno drveća.

Mestašce Mangalija prima najveći broj turista, a ima izuzetne plaže i nudi različite zabavne sadržaje. U Mangaliji postoji džamija iz 1573. godine – Esmahan-sultan džamija.

Slični članci

Back to top button