Specijal

Mustafa Hasanagić, legenda Partizana

Ono po čemu je Hasanagić posebno poznat među fudbalerima jeste i talenat za muziku.

Rođen u Priboju 1941. godine, od malih nogu je učio fudbalsku vještinu pored Lima, najprije sa djecom na ulici i po livadama, a kasnije ga je put odveo u profesionalni sport.

Nastupao je za FAP gdje je odmah pokazao osjećaj za gol i otišao u FK Partizan. U crno-bijelom dresu je na 337 utakmica postigao 357 golova i bio udarna igla takozvanih Partizanovih beba, generacije koju je predvodio Novopazarac, trener, Abdulah Gegić Duce.

Stigli su do finala Kupa evropskih šampiona i tamo izgubili od madridskog Reala. U tom nizu do finala Hasanagić je postigao šest pogodaka i time je bio drugi strelac elitnog evropskog fudbalskog takmičenja. Mustafu još nije prošao žal što je Partizan izgubio finale od Reala.

„Prođe pola vijeka, a ja sam i dalje pomiješanih emocija. I radostan sam i tužan. S jedne strane, drago mi je što sam bio učesnik jednog takvog spektakla, ali s druge strane, žao mi je jer je izgubio bolji tim. Od tada me prati sjeta i tuga. Baš u toj sezoni golove sam davao svima“, sa uzdahom se prisjeća Hasanagić.

„Nije mi se posrećilo, nažalost. Neki čudni faktori su utjecali da ne pobijedimo“, ističe Hasanagić.

On je te sezone imao 25 godina i danas smatra da je to najbolje vrijeme za napadača. Nakon Partizana, branio je boje Serveta i Šo fo Dena gdje je i okončao karijeru 1971. godine. Od reprezenatacije Jugoslavije oprostio se 3. maja 1967. protiv Nemačke kada su plavi pobijedili 1:0.

„Nisam bio visok centarfor, 180 santimetara, ali imao sam dobar skok i udarac glavom“, kaže Hasanagić koji je posebno ponosan na jedan podatak. On je najbolji strijelac Partizana svih vremena po procentu golova. Njegov prosjek je viši od jednog gola po meču.

„Dao sam gol Santosu, Milanu tri, Mančester junajtedu, Verderu, Nantu. Novinari me pitaju koji gol mi je najdraži. Svaki gol Zvezdi mi je najdraži!“, ističe Mustafa.

Upoređujući tadašnji i današnji fudbal, Hasanagić ističe da je danas lopta brža, laganija, „to ide u prilog napadačima, ali je čuvarima mreže zbog svega toga teže“.

Mirne penzionerske dane provodi Hasanagić danas u Beogradu gdje decenijama drži kafić u blizini Ekonomskog fakulteta. I danas prati fudbal i sa mnogim prijateljima, penzionisanim fudbalerima često komentariše današnje mečeve i evocira sjećanja sa nekadašnjih duela kada su stadioni u bivšoj Jugoslaviji mahom bili prepuni.

Ono po čemu je Hasanagić posebno poznat među fudbalerima jeste i talenat za muziku. Mustafa je snimio nekoliko numera za Jugoton, a izdvajaju se pjesma o pljevaljskom naselju Moćevčiću mali Carigrade, Kraj Morave, Sarajevo na Miljacki hladnoj…

Slični članci

Back to top button