Globus

Opozicija traži istragu o stanju u režimskim zatvorima u Siriji

- Iz koalicije koja okuplja sirijsku opoziciju od Crvenog križa traže da iskoristi sve resurse kako bi ostvario uvid u zdravstveno stanje zarobljenika u Siriji i proveo istragu o širenju korona virusa u ovoj zemlji

ANKARA (AA) – Predsjednik Nacionalne koalicije sirijskih opozicionih i revolucionarnih snaga (SMDK) Anas al-Abde pozvao je Međunarodni odbor Crvenog krsta da provede istragu i situaciji u zatvorima režima Bashara al-Assada u kontekstu globalnog širenja korona virusa.

Al-Abde je uputio pismo čelniku Međunarodnog crvenog krsta Peteru Maureru u kojem ga je upozorio da su desetine hiljada zatvorenika u zatvorima Assadovog režima izložene velkoj opasnosti u slučaju pojave korona virusa.

On od Crvenog krsta traži da iskoristi sve resurse kako bi ostvario uvid u zdravstveno stanje zarobljenika u Siriji i proveo istragu o širenju korona virusa u Siriji.

“Epidemija se može proširiti u tim zatvorima. Režim to može iskoristiti u svoju korist i tako se riješiti zarobljenika“, tvrdi Al-Abde.

Slični članci

Back to top button