Specijal

Zašto posetiti Novi Pazar ?

piše: Enes Halilović

Iza materije postoji duh.

Pozvati ljudi da posete novopazarski kraj nije ništa neobično, jer putnici i namernici udovek dolaze u ovu dolinu, između planina, da vide, čuju, kupuju i probaju hranu sa bogate trpeze. Već decenijama, svake godine više od sto hiljada turista poseti Novi Pazar koji su, kroz dugu i bogatu istoriju, posećivali i mnogi putopisci.

Priroda koju putnik ovde vidi nakit je ovog sveta. U bližoj i daljoj okolini smestilo se ukupno šesnaest planina: Rogozna, Crniš, Mojstirske planine, Draške planine, Hajla, Turijak, Žilindar, Jarut, Ninaja, Giljeva, Ozren, Jadovnik, Zlatar, Javor, Golija i Vinik. I nadaleko poznata Pešterska visoravan.

Kada je moj rođak, davno, gonio stoku u Solun, jedan trgovac ga je pitao da li se može na Pešterskoj visoravni konj jahati po snegu, a potom sjahati u Novi Pazar i sresti ljude pred čajdžinicama kako sede zavrnutih rukava. Moj rođak je potvrdio ovaj klimatski fenomen kojem se nije čudio. Tu, na Pešteri, ugnezdilo se i selo Karajukića Bunari, najhladnije naseljeno mesto u Evropi.

Novopazarski kraj beše naseljen od kamenog doba i gvozdenog doba. Ima drevne tvrđave Ras i Jeleč, najstariju crkvu na Balkanu, Petrovu crkvu, manstire Đurđevi stupovi i Sopoćani, tu između sela Postenje i Dolovi nalazi se i najzapadnija utvrda bugarskog cara Samujla. U gradu su Kula motrilja i Bedem, i Altun-alem džamija – delo čuvenog neimara  Muslihudina Abdulganija, Hamam, Amir-agin han.

Nedaleko od tvrđave Ras je pazarište gde su nekad živeli dubrovački trgovci, pa među njima i otac Ruđera Boškovića.

Grad je najverovatnije formiran nešto pre 1461. Njegov osnivač bio je osmanlijski vojskovođa Isa-beg Isaković koji je prethodno osnovao Skoplje, a potom Sarajevo.

Danas se može govoriti o duhu Novog Pazara.

Šta je to dovelo ljude da žive među ljudima? Šta je dovelo strance da posećuju Novi Pazar i da žive u njemu i obrazuju se?

Danas u Novom Pazaru studiraju studenti iz 32 države. Iz SAD, Nemačke, Belgije, Danske, Francuske… iz Rusije, Sirije, Pakistana, Avganistana…

U Novom Pazaru trenutno žive mnogi afirmisani umetnici i naučnici. Svi koji dođu i odu, opisuju Novopazarce kao gostoprimljive ljude. Iako grad ima mnoge ekološke probleme, ipak u njemu postoji energija koju treba osetiti. Rekli smo već, iza materije postoji duh.

Slični članci

Back to top button