Zabava & Moda

Areta Frenklin, život i muzika

Proglašena je jednom od najboljih pjevačica svih vremena, zahvaljujući nevjerovatnoj sposobnosti da sve što pjeva pretvori u soul, zbog čega je i zovu Lady Soul. Prodala je na milione albuma, dobila nagradu Martin Luter King kao borac za ljudska prava, osvojila je 18 Gremija, nagradu za životno djelo i prva je žena koja je dobila počasno mjesto u Rock and Roll Hall of Fame

Rođena 25. marta 1942. u Memfisu, Areta Luiz, kćerka K. L. Frenklina, jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih crnih propovjednika tog doba, počela je da pjeva u očevoj crkvi u Detroitu odmalena, zajedno sa sestrama Kerolajn i Ermom. Kao četrnaestogodišnjakinja potpisala je prvi ugovor s Kolumbija Rekordsom, nakon što ju je primijetio legendarni producent i lovac na talente Džon Hamond. I od samog početka je posjedovala zavidnu tehniku, kao i posebnu strast prilikom izvođenja. Modelirala je svoj glas prema tadašnjim slavnim gospel pjevačicama, ugledala se na Mahaliju Džekson i Klaru Vard. Upravo zbog te greške dugo je ostala neprimijećena, nedostajala joj je individualnost – na svim albumima snimljenim od 1960. do 1966. za Kolumbiju nedostaje Aretin očaravajući način interpretacije. Zbog toga, ali i zbog nesvakidašnjih životnih okolnosti, nije odmah uspjela: s 24 godine već je bila razvedena i majka dvoje djece, koje je rodila s 15 i 17 godina. Neslavan početak karijere obilježila su i dešavanja u ličnom životu, te je sve skupa bacilo Aretu u duboku melanholiju, koja je nikada nije ni napustila.

NOVI SOUL Dugo je bila van značajnijih dešavanja na muzičkoj sceni, nadajući se kako neko da primijeti njen nevjerovatni potencijal i ponudi joj pomoć. Taj neko je i stigao jednog dana: producent Džeri Veksler savjetovao joj je da iz Kolumbije pređe u njegovu diskografsku kuću Atlantik Rekords. Slijepo vjerujući u Aretu, odlučio je da stvori kraljicu novog soula i, poslije šest godina, konačno joj se posrećilo. Situacija se sasvim promijenila na probi u Alabami, kada se Areta potpuno transformisala i od dotad nesigurne mlade žene postala vanserijska pjevačica, nevjerovatne snage. Tog dana snimila je nekoliko pjesama koje se kasnije pojavljuju na njenom albumu, istinskom remek-djelu pod nazivom I Never Loved a Man (The Way I Love You). Tih godina postaje slavna u cijelom svijetu, postaje ponos obojenih američkih manjina, posebno zbog pjesme Respect Otisa Redinga, kasnije himne feminističkog pokreta i građanskih prava. Sjećajući se tog perioda, Areta je izjavila: “Kada sam došla u Atlantik, posjeli su me za klavir i uspjesi su stizali jedan za drugim.” Od 1967. godine sunce je konačno počelo da joj sija, obogaćujući njene interpretacije dubokim osjećajem nemira i zabrinutosti. Od onda do danas ona je kraljica soula.

https://www.youtube.com/watch?v=KtBbyglq37E

NEZABORAVNI DUETI Džeri Veksler se prisjećao kako je, slušajući Aretine interpretacije, shvatio da je sljedeće – mora da je pusti da pjeva kako ona želi, ne treba da je prekida, ni da sugeriše bilo šta. To je, sasvim sigurno, njegova najvažnija intuicija u odnosu prema Areti: ono što je pogađalo sve one koji su je čuli nije toliko vanredna tehnika koliko prave interpretacijske “eksplozije”. Aretino pjevanje nikada nije bilo proizvod pažljivog planiranja, razmišljanja i vježbanja, krilo je njenu stalnu želju da glasom dočara stanje sopstvene duše. Nikada nije bila obična pjevačica, Aretha je ljudsko biće koje pati i raduje se kroz riječi pjesama koje pjeva. Jedna vrsta spontanog poistovjećivanja.

Kada je krajem 70-ih počela naglo da opada prodaja Aretinih ploča, novom povratku na scenu pomogao je kultni film Braća Blues (1980), kojim se predstavila mlađoj publici. Iako je njeno pojavljivanje u filmu trajalo samo četiri minute, tokom kojih je otpjevala pjesmu Think, bilo je više nego ushićujuće. Lady Soul je pokazala da je pravo čudo prirode, a njen glas je tada ocijenjen kao neprocjenjivi dar. Od onda do danas nije je bilo moguće zaboraviti. Uslijedili su nezaboravni dueti: sa Džordžom Majklom, Eltonom Džonom, Vitni Hjuston (kojoj je bila kuma), Lučanom Pavarotijem, grupom Eurythmics…

PROBLEMATIČNI BRAK Privatni život uvijek je držala daleko od očiju javnosti. Dvaput se udavala i razvodila. Majka je četiri odrasla sina, a dvojica od njih, Kesalf i Tedi, takođe su u muzičkom biznisu. Problematični prvi brak s Tedom Vajtom, koji je kasnije postao i njen menadžer, trajao je svega osam godina. Njegova sklonost alkoholu bila je uzrok čestim svađama i sukobima i dovela je do razvoda 1969, ubrzo nakon rođenja njihovog prvog sina. Iste godine je i Aretin otac bio uhapšen zbog posjedovanja marihuane. Ali, Areta nije dozvolila da lični problemi opet budu prepreka nastavku karijere i nastavila je snimati hit za hitom. U sedmogodišnjoj vezi s Kenom Kaningemom rodila je dva sina, a od 1978. do 1984. bila je udata za glumca Glina Turmana.

KO JE KRALJICA? Na dodjeli Gremija 2008. godine, Bijonse je došla u sukob s Aretom Frenklin, kojoj je tada dodijeljena nagrada za životno djelo. Mlada pjevačica je najavila Tinu Tarner nazvavši je kraljicom, te nenamjerno uvrijedila Aretu koja se smatra jedinom kraljicom muzičke scene: “Postoji jedna legendarna osoba koja posjeduje talenat, strast, snagu, dušu i glamur – kraljica Tina Tarner.” Reagovala je Areta, koja se tokom karijere često sukobljavala s koleginicama što su na neki način pokušavale da umanje njen značaj: “Zna se ko jedini ima pravo biti nazvan kraljicom soula. Možda sam nekad i uvrijedila nekog od scenarista Gremija ili Bijonse. Ovo odbijam kao jeftinu provokaciju.” Bijonse se uzdržala komentara, ali je to učinio njen otac Metju: “Bijonse je Tinu najavila kao kraljicu, nije rekla ni kraljica soula, gospela, bluza ili Engleske. Kako svoju suprugu često zovem kraljicom, bojim se da će Areta i zbog toga da se buni.”

ARETIN ŠEŠIR Na inauguraciji Baraka Obame u Vašingtonu 2009. Areta je otpjevala pjesmu My Country, ‘Tis Of Thee’, a naknadno ju je snimila kako bi je obožavaoci imali u najboljoj verziji. Naime, nije bila najzadovoljnija izvedbom zbog veoma hladnog vremena i vjetra. Areta je tada imala sivi šešir s velikom mašnom, optočenom Swarovski kristalima, za kojim je nastala neočekivana potražnja. Sin južnokorejskih imigranata, Luk Song iz Detroita, već dvadeset godina radi šešire za Aretu. Poslije Aretinog pojavljivanja na televiziji, dnevno su mu stizale stotine poziva: žene nisu pitale za cijenu, željele su isti takav šešir. Vašingtonski muzej Smithsonian pitao je Aretu želi li da im pokloni šešir, a odgovor je bio: “Teško mi se odreći šešira jer je dio velikog istorijskog događaja. Postao je dio mene i voljela bih ga zauvijek imati kako bih se sjećala inauguracije. Ali, razmisliću.”

I dreamed a dream

Umrla je 19. avgusta prošle godine u Detroitu.

Gracija CG

Slični članci

Back to top button