Zdravlje

Ivanuša: Muslimani da ne brinu zbog vakcina, nema sastojaka životinjskog porekla

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je danas u Novom Pazaru da u vakcinama koje se koriste u Srbiji nema sastojaka životinjskog porekla, te da muslimsaki vernici ne treba da imaju nikakvu bojazan.

On je novinarima nakon sastanka sa Stručno operativnim timom grada rekao da je najbolja vakcina ona koja može da se primi danas, jer je važno da se građani što pre vakcinišu.

“Bez vakcinacije nema povratka na normalan život, a čekati neku fenomenalnu vakcinu koju ćemo dobiti 2025. godine, može značiti da je ne dočekamo, jer do tada možemo umreti. Sve vakcine koje su u upotrebi treba da su bezbedne i efikasne, jer je zadatak agencija za lekove u svakoj državi da dobro obavi svoj posao, a Agencija za lekove u Srbiji je među boljima u svetu”, rekao je Ivanuša.

On je osobama koje imaju određene bolesti ili alergije preporučio da se posavetuju sa svojim lekarima, jer oni najbolje znaju, prema sastavu vakcina, koja je najbolja za svakog pacijenta.

“Efikasnonst vakcina je oko 80- 90 odsto, a zaštita se stvara od nedelju do tri nedelje nakon revakcinacije. Ona zapravo sprečava teži oblik zaraze i hospitalizaciju, a tu je njena efikasnost i 100 odsto”, rekao je Ivanuša.

On je istakao da je situacija u Srbiji ozbiljna, jer se ona ubraja u prvih pet država u Evropi po broju novozaraženih osoba korona virusom.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić rekao je da su svi parametri koje prate zabrinjavajući, jer se svakodnevno pogoršavaju.

“Povećava se broj pregleda, hospitalizovanih, a procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih je trenutno oko 26 odsto. Ako se ovako nastavi doćiće do pogoršanja epidemiološke situacije”, rekao je Spahić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ponovio je apel građanima da se vakcinišu i tako, pored poštovanja protivepidemijskih mera, zaštite sebe i svoje bližnje, naročito starije sugrađane.

Izvor:Radio Sto Plus

Slični članci

Back to top button