Zdravlje

Visok pritisak je tihi ubica, Leči se fizičkom aktivnošću

I gojaznost povećava rizik od hipertenzije.

Ne boli i dugo ne daje simptome, zato povišen krvni pritisak nazivaju tihi ubica. Ne bira, pogađa i muškarce i žene svih uzrasta. Stručnjaci savetuju redovnu kontrolu, jer veliki broj ljudi ne zna da boluje od hipertenzije.

‘Krivci za povišen krvni pritisak smo najčešće mi sami. U vrlo malom broju slučajeva, negde oko pet procenata, postoji neko drugo oboljenje koje izaziva povišen krvni pritisak te lečenjem tog drugog oboljenja izlečimo i krvni pritisak, ali prosto rečeno, povišen krvni pritisak je mera pogrešnog načina života i pogrešnog ponašanja nas samih prema našem telu“, rekla je za RTS kardiolog dr Marija Zdravković, direktorka KBC ”Bežanijska kosa”.

Doktorka Zdravković kao faktor rizika navodi i gojaznost, uz podatak da u razvijenim zemljama ima i do 40 odsto stanovnika koji imaju prekomernu telesnu težinu, kao i smanjenu fizičku aktivnost.

”Prema preporukama Evropskog udruženja kardiologa, potrebno je najmanje pola sata intenzivne fizičke aktivnosti svaki dan, ili ako se to radi organizovano, tri puta nedeljno po sat vremena”, rekla je dr Zdravković i dodala da su neki od znakova da sa pritiskom nešto nije u redu česta glavobolja, nedostatak snage, malaksalost, vrtoglavica, bol u grudima…

Objašnjava da povišeni krvni pritisak negativno utiče ne samo na srce, već i na ostale organe, na bubrege i mozak, a tu je i proces ubrzanog starenja krvnih sudova i celog organizma, što može imati posledice u vidu infarkta miokarda.

Govoreći o simptomima povišenog pritiska, dr Zdravković kaže da to treba shvatiti kao poruku da je vreme da se promeni način življenja.

”Najgore je kada pritisak lečimo lekovima, ali nekada pacijent mora da dobije lekove. Najbolje je pre svega regulisati telesnu težinu, promeniti način ishrane, imati dovoljno sna i uključiti fizičku aktivnost”, savetuje dr Zdravković.

izvor: B92

Slični članci

Back to top button