Zdravlje

Turska farmaceutska firma proizvela lijek koji se pokazao korisnim u liječenju COVID-19

U saopćenju kompanije se navodi da će kompanija taj proizvod proizvoditi cijele godine i donirati ga zdravstvenom sistemu Turske

ANKARA (AA) – Vodeća turska farmaceutska kompanija saopćila je danas da je proizvela lijek za kojeg je uočeno da može dati pozitivne efekte u liječenju oboljenja izazvanog koronavirusom (COVID-19).

“Prema rezultatima istraživanja, proizveli smo prvi kontingent proizvoda koji je pokazao pozitivne rezultate u liječenju oboljelih od novog tipa koronavirusa i prezentirali smo to Ministarstvu zdravstva“, navodi se u saopćenju koje je objavila kompanija “Abdi Ibrahim” na Twitteru.

U saopćenju se navodi da će kompanija taj proizvod proizvoditi cijele godine i donirati ga zdravstvenom sistemu Turske.

Iz kompanije su se zahvalili ljekarima, farmaceutima, medicinskim sestrama i medicinskom osoblju na naporima koje ulažu u borbi protiv širenja koronavirusa.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins u svijetu je koronavirusom zaraženo više od milion ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je više od 55.000 oboljelih, a izliječeno je više od 219.000.

Slični članci

Back to top button