Zdravlje

Obavezno koristiti masilinovo ulje

Maslina živi kraj čoveka hiljadama godina. Svoje korisno dejstvo zasniva na procentu od 70 odsto nezasićenh masnih kiselina. Najvećim delom je to oleinska kiselina, koja odgovara onoj u mleku. U maslinovom ulju ima dosta antioksidanata.

Stari Grci koristili su maslinovo lišće za lečenje groznice i povišene temperature. U devetnaestom veku kao lek protiv malarije i gripa.

Danas se zna da koristan efekat dolazi od gorke materije zvane oleuropein. On štiti stablo od bakterija i insekata.

Savremena medicina priznaje antimikrobno dejstvo oleuropeina kod infekcija i apcesa zuba i zubnog mesa. Povoljan efekat ima i kod gljivičnih infekcija kože i noktiju.

U internoj medicini kod povišenog krvnog pritiska, koronarne bolesti, aritmije, raznih KV bolesti i crevnog spazma. Najnovija istraživanje su pokazala da maslina pokaže u lečenju loše erekcije. Pomaže kod zatvora, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu…

Kod žena koje uzimaju maslinovo ulje postoji 45 odsto manji rizik da dobiju rak dojke.

Plod masline vekovima hrani ljudski um, telo i dušu. Kraljevi su pravili skiptar od maslinovog drveta, sveštenici koristili ulje pri crkvenim obredima, a maslinova grana je i danas poznata kao simbol mira i časti.

Verovatno ste čuli tvrdnje lekara da maslinovo ulje treba koristiti u salatama, a nikada za pečenje i prženje.

Jedna od većih zabluda u kulinarstvu je ta da ne bi trebalo pržiti, kuvati ili peći na maslinovom ulju, već da je ispravno koristiti ga samo hladno.

Naučno je dokazano da maslinovo ulje dobro podnosi temperature više od 190 stepeni (devičansko i 191 stepen, a ekstra devičansko ne menja svojstva čak do temperature od 207 stepeni). Ovim je dokazano da maslinovo ulje možemo upotrebljavati bukvalno u svim vrstama termičke obrade.

Ključ je u temperaturi ulja, a ne u ulju!

Ipak, idealna temperatura prženja hrane je oko 180 stepeni, kada ekstra devičansko maslinovo ulje uopšte neće promeniti hemijski sastav. Radi poređenja, temperature ulja koje se razvijaju u fritezama za prženje iznose između 175 i 190 stepeni.

Međutim, posmatrano sa nutricionističke strane, lekovita svojstva maslinovog ulja najsnažnija su kada se koristi hladno ili lagano zagrejano, zbog očuvanja arome i boje, fitonutrijenata i protivupalnih dejstava.

Činjenice o maslinovom ulju:

nema holesterola i ima 77 % nezasićenih masnih kiselina

nema glutena i nema soli

poboljšava ukus druge hrane

sva ulja imaju otprilike istu kalorijsku vrednost, ali je zbog intenzivnog ukusa i mirisa maslinovog ulja njega manje potrebno dodati hrani

maslinovo ulje sadrži 1.6mg, ili 2.3 IU (International Units), vitamina E (prirodnog antioksidanta) po kašici (14g)

jedna kašika daje 8 % potrebne količine vitamina E
upotreba maslinovog ulja smanjuje holesterol

Slični članci

Back to top button