Zdravlje

Otkrijte kojim voćem i povrćem možete čistiti pluća

Pri izbacivanju toksina iz pluća odličan saveznik jeste i đumbir. Poželjno je piti čaj od korena ove biljke, jer olakšava disanje.

Pametnim odabirom hrane, iz pluća se može izbaciti velika količina katrana i toksina nagomilanih dugogodišnjim pušenjem. Osim toga, određene namirnice smanjiće i rizik od pojave infekcije i raka respiratornih organa, tvrde britanski stručnjaci.

Rak pluća je jedan od vodećih uzroka smrti od karcinoma u svetu i od njega u najvećem broju obolevaju pušači.

Lekari zbog toga svim pušačima preporučuju da ostave duvan. Osobama koje se odreknu ove loše životne navike, kao i onim koje smanje konzumiranje cigareta savetuje se da koriste određene namirnice kako bi očistili organizam.

Postoje različiti načini da se očiste pluća od katrana i toksina i da se na taj način smanji rizik od pojave infekcije.

Na listi koju je sastavio tim britanskih stručnjaka sa Instituta za istraživanje hrane „Norič“, kukuruz šećerac zauzima prvo mesto.

Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin, za koji se tvrdi da štiti pluća od karcinoma, jer predstavlja snažan antioksidans.

Još jedna antioksidantna materija pomoći će pri izbacivanju neželjenih „gostiju“ – moćni selen. Nalazi se u raznim vrstama ribe, poput tunjevine, lososa i bakalara, ali i u jagnjetini, jajima i žitaricama.

Na listi su i beli, crni i crveni luk, koji sadrže jedinjenja sa antikancerogenim dejstvom.

Luk pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, a među njima su i infekcije. Postoje indicije da kod osoba koje već imaju karcinom sprečava rast novih ćelija.

Pri izbacivanju toksina iz pluća odličan saveznik jeste i đumbir. Poželjno je piti čaj od korena ove biljke, jer olakšava disanje.

Tu su i pomorandže. Osim što su bogat izvor vitamina, narandžasti plodovi takođe sadrže i već pomenuti kriptoksantin.

Kopriva je odlična za čišćenje organizma. Ova zeljasta biljka puna je gvožđa, a takođe i veoma korisno sredstvo za detoksikaciju pluća i borbu protiv infekcija.

Preporučuje se i čaj od borovih iglica, koji najčešće služi za ispiranje grla i usta, ali nije zanemarljiv njegov učinak ni u borbi protiv ozbiljnih bolesti pluća.

Treba naglasiti da respiratorni organi ne mogu u potpunosti da se očiste, ali će se bar u velikoj meri osloboditi od toksina.

Slični članci

Back to top button