Zdravlje

Životni vijek u SAD-u nastavlja padati, jedan od uzroka i gojaznost

Kako je pokazalo istraživanje objavljeno u naučnom časopisu JAMA, među glavne faktore koji su utjecali na pad životnog vijeka Amerikanca ubrajaju se predoziranje drogom, samoubistva, bolesti povezane s alkoholom i pretilost

NEW YORK (AA) – Životni vijek u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i dalje nastavlja padati kao i prethodnih nekoliko godina.

Kako je pokazalo istraživanje objavljeno u naučnom časopisu JAMA, među glavne faktore koji su utjecali na pad životnog vijeka Amerikanca ubrajaju se predoziranje drogom, samoubistva, bolesti povezane s alkoholom i gojaznost.

Autori studije su naveli da su ovi problemi sve izraženiji od 1980-tih godina.

Očekivani životni vijek u SAD-u je porastao za skoro 10 godina u posljednjih pola stoljeća – sa 69,9 godina 1959. godine na 78,9 godina 2016.

Zanimljiv podatak je da je tempo rasta životnog vijeka u SAD-u s vremenom usporio, dok druge razvijene zemlje s visokim prihodima i dalje bilježe stalni porast očekivane životne dobi.

Poslije 2010. godine, očekivani životni vijek u SAD-u je bio skoro nepromijenjen, a 2014. godine je počeo opadati, a taj trend je nastavljen i naredne tri godine zaredom.

Tako je životni vijek u toj zemlji sa 78,9 godina u 2014. smanjen na 78,6 u 2017. godini.

U studiji se navodi da je SAD zabilježio poražavajuće podatke iako zemlja najviše troši na zdravstvenu zaštitu po glavi stanovnika od bilo koje druge države u svijetu.

Slični članci

Back to top button