Zdravlje

WHO: Moguće je da je koronavirusom zaražena desetina svjetske populacije

Iz WHO-a su kazali da je proteklih dana zabilježen rast broja novozaraženih u zemljama na jugoistoku Azije, a da je stopa smrtnosti u porastu u Evropi i na istoku Mediterana

ŽENEVA (AA) – Šef Programa za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Mike Ryan izjavio je kako je, prema najoptimističnijim procjenama, moguće da je desetina svjetske populacije zaražena koronavirusom.

On je novinarima u Ženevi kazao da trend širenja koronavirusa varira od regije do regije, a da je proteklih dana zabilježen rast broja novozaraženih u zemljama na jugoistoku Azije, a da je stopa smrtnosti u porastu u Evropi i na istoku Mediterana.

Ryan je kazao da su situacije trenutno najpovoljnije na zapadu Pacifika i u Africi.

“Prema najoptimističnijim procjenama, trenutno je moguće da je zaraženo skoro deset posto svjetske populacije. To znači da je je velika većina svjetske populacije izložena riziku“, kazao je Ryan.

Prema podacima portala “Worldometer“, u svijetu je dosad potvrđeno 35,51 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, a od posljedica zaraze umrlo je 1,43 miliona ljudi.

Isti izvor navodi da je svjetska populacija porasla na 7,8 milijardi, što znači da bi po procjenama WHO-a koronavirusom moglo biti zaraženo 780 miliona ljudi.

Slični članci

Back to top button