Zdravlje

Kikiriki zdrav, ali treba jesti nesoljeni kikiriki

Ne samo da su istraživanja pokazala koristi zdravih masnoća kikirikija, nego su dokazala prisutnost mnogih antioksidanasa.

Kikiriki je vrlo kalorična namirnica, ali je jako kvalitetna i zdrava. Stoga jedite kikiriki često, ali u umerenim količinama.

Kikiriki je izuzetno bogat mnogim esencijalnim nutrijentima: proteinima, kvalitetnim mastima, mineralima i vitaminima. 100 grama kikirikija ima oko 570 kalorija. U tih 100 grama ima oko 26 grama proteina, što je u odnosu na ostale orašaste plodove veća količina od ostalih. Kao i svo orašasto voće, kikiriki je cenjen zbog svojih masnoća, čega na 100 grama ima oko 49 grama. Pola od ukupnih masti su monozasićene (24 – 25 grama), a polinezasićenih masti ima oko 15 grama. Obe grupe masti su jako bitne za organizam i zdravlje, a monozasićene su najkvalitenije koje se nalaze u hrani. Kikiriki ne sadrži holesterol. Ugljenih hidrata ima oko 16 grama, te je savršena varijanta večernje grickalice.

Kikiriki je bogat kalijumom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, bakrom i natrijumom. Sve su to minerali, i esencijalni su za organizam, jer su sastavni deo elektrolita. Elektroliti imaju ulogu u regulaciji tečnosti organizma i krvi, te igraju veliku ulogu u funkciji mišića i nervnog sistema. Maratonci i atlete koji se izlažu velikim kardio treninzima gube puno tečnosti, a sa tečnošću gube i elektrolite. Kikiriki je super namirnica za dopunjavanje zaliha izgubljenih minerala. Sadrži gvožđe i cink, koji su kod većine voća deficitarni. Od vitamina, kikiriki je bogat niacinom (vitamin B3), folatima, te vitaminom E. Zbog vrednosti folata preporučuje se i trudnicama.

Usoljeni kikiriki ipak treba izbegavati zbog prevelike količine soli koja nije povoljna za bubrege.

Uticaj na zdravlje

Kikiriki sam po sebi je vrlo kalorijski bogata namirnica, te je bogata nutrijentima koji potpomažu optimalno zdravlje i daju esencijalne mikronutrijente organizmu. Istraživanja su pokazala koliko imaju pozitivnu ulogu na kompletno kardiovaskularno zdravlje i zdravlje samog srca. Monozasićene kiseline (oleinska kiselina kikirikija) sprečavaju podizanje lošeg nivoa holesterola (LDL), a podižu nivo dobrog (HDL) holesterola. Nesoljeni kikiriki poboljšava nivo glukoze u krvi, posebno kod dijabetičara sa tipom dva, poboljšava nivo triglicerida, a odličan je i za kontrolu tjelesne težine jer smanjuje apetit. Ovo je još jedna odlika orašastog voća i dokaz koliko kikiriki ima zajedničkih nutritivnih osobina sa navedenima.

Ne samo da su istraživanja pokazala koristi zdravih masnoća kikirikija, nego su dokazala prisutnost mnogih antioksidanasa. Za jednog pripadnika mahunarki, fascinantna je količina i kvalitet antioksidanasa, koji se može porediti i sa pojedinim vrstama voća.

Dvadeset godina prikupljanja podataka o dejstvu ove namirnice na opšte zdravlje našeg tela je pokazalo da žene koje sedmično konzumiraju najmanje šaku kikirikija ili 2-3 kašike kikiriki maslaca imaju dokazano umanjen rizik od pojavljivanja žučnog kamenca.

Konzumacija kikirikija umanjuje i mogućnost dobijanja neželjenog viška kilograma. Iako je vrlo kaloričan i koristan za kardiovaskularno zdravlje, mnoge osobe ga izbegavaju jer se boje dobijanja neželjenih kilograma. Studije su, ustvari, pokazale da osobe koje jedu dva puta sedmično kikiriki ili drugo orašasto voće imaju znatno manji rizik od debljanja od onih koji ga nikako ne jedu. Zbog toga ne dopustite da vas ovako zabrinjavajuća mišljenja spreče u uživanju svih orašastih plodova i kikirikija.

Slični članci

Back to top button