Zdravlje

Vakcinacija stranih državljana u Srbiji: “AstraZeneka, prva doza, izvolite svi”

Direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović pozvao je državljane susednih zemalja, koji nemaju zakazan termin za vakcinaciju, da ne dolaze u Srbiju, jer neće biti vakcinisani.

Vakcinacija stranih državljana protiv korona virusa u Srbiji nastavljena je i u nedelju, ali su gužve i redovi na punktovima nešto manji nego dan ranije.

Iako su nadležni iz Kancelarije za eUpravu saopštili da će biti vakcinisani samo oni sa zakazanim terminom, sa terena stižu drugačije informacije.

Pripadnici obezbeđenja na beogradskom Sajmu rekli su za televiziju N1 da u jednom redu stoje oni koji su zakazali vakcinaciju, a u drugom oni koji nisu.

Dan ranije, direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović tvrdio je da to neće biti dozvoljeno.

“Svi drugi treba da znaju da, ukoliko nemaju zakazen termin, neće biti u prilici da se vakcinišu”, rekao je Jovanović, a prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Strani državljani u Srbiji se vakcinišu u Beogradu, na Sajmu i Belekspo centru, kao i u Nišu.

Kolone vozila u subotu ujutru bile su formirane na prelazima Rača, Šepak i Karakaj, objavilo je sarajevsko Oslobođenje koje donosi i fotografije sa kamera Auto-moto saveza Bosne i Hercegovine.

Na graničnom prelazu Tabanovce iz Severne Makedonije u Srbiju gužva je bila i u subotu i u nedelju, a prosečno se čekalo oko 40 minuta, navodi skopski list Kurir.

U subotu je, prema podacima Auto-moto saveza Srbije, saobraćaj bio pojačan i na autoputu Beograd-Niš.

Gordanu Stojoviću iz Sarajeva nije bilo teško da sedne u automobil u toku noći, kako bi stigao u petak da se vakciniše čim otvore vrata hale.

“Za vakcinaciju se nismo prijavili, čuli smo da može i bez prijave”, kaže Stojović za BBC na srpskom koji je zajedno sa suprugom u jutarnjim satima primio prvu dozu AstraZeneka vakcine besplatno.

“Jako smo zahvalni”, dodaje ovaj Sarajlija.

Državljani BiH koji su putovali u Beograd na vakcinaciju bili su oduševljeni organizacijom procesa vakcinacije, činjenicom da je sve bilo potpuno besplatno i da nije trebala nikakava prethodna najava , piše sarajevsko Oslobođenje.

Međutim, nisu krili ni razočaranje zbog političke neodgovornosti i nesposobnost vlasti u BiH po pitanju nabavke vakcina.

Izvor: BBC on Serbian

Slični članci

Back to top button