Zdravlje

Istraživači sa Univerziteta u Džordžiji: Našli smo lek koji sprečava širenje korone za 24 sata

Istraživači su testirali lekove na tvorovima, a sada je u toku eksperimentisanje na ljudima.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Džordžiji tvrde da su otkrili antivirusni lek koji se unosi oralno i u roku od 24 sata sprečava da obolele osobe šire koronavirus na zdrave ljude. U pitanju je lek poznat pod nazivom molnupiravir, koji za jedan dan potpuno obustavlja mogući prenos kovida 19 na druge osobe.

Lečenje infekcije SARS-KoV-2 novim antivirusnim lekom, MK-4482 / EIDD-2801 ili molnupiravir, u potpunosti suzbija prenos virusa u roku od 24 sata, otkrili su istraživači sa Instituta za biomedicinske nauke na Državnom univerzitetu Džordžije.

Na čelu tima bio je univerzitetski profesor doktor Ričard Plemper, koji je otkrio i da je lek dobar u borbi protiv sezonskih virusa.

“Ovo je prva demonstracija leka koji ekstremno brzo blokira SARS-KoV-2 prenos. Ovo bi mogla da bude prekretnica”, rekao je Plemper.

Prekidanje širenja virusa dok ne dođe do masovne vakcinacije na planeti bi sprečile katastrofalne posledice koje je već ostavila pandemija.

“Budući da se lek može uzimati oralno, lečenje se može započeti rano radi potencijalno trostruke koristi: sprečiti napredovanje bolesti, skratiti zaraznu fazu i brzo gašenje lokalnih žarišta”, naveo je Plemper.

Bazirano na ovoj studiji, pacijenti oboleli od kovida 19 lečeni ovim lekom mogli su da postanu imuni u roku od 24 sata nakon početka lečenja”, navode istraživači, prenosi wsbtv.com.

Molnupiravir je trenutno u naprednim fazama kliničkih ispitivanja II i III.

Nije jasno kada bi lek mogao da bude dostupan široj populaciji.

Slični članci

Back to top button