Zdravlje

Čajevima protiv celulita

Riješili ste da se izborite sa celulitom, a niste pristalica masaža i tretmana. Onda su rješenje za vas biljni čajevi.

Najpoznatiji u borbi protiv celulita su maslačak, bršljan, đumbir, peršun i zeleni čaj. Zbog svojstava i načina na koji djeluju u organizmu odlični su saveznici u vašem nastojanju da imate zdravu kožu.

MASLAČAK Najpoznatiji prirodni lijek protiv celulita je čaj od maslačka. Pravi se od listova i korijena, a nekad i od cijele biljke. U tradicionalnoj kineskoj medicini čaj od cijele biljke maslačka već vjekovima se koristi za ubrzavanje razbijanja masnih naslaga u hrani. Čaj je djelotvoran u borbi protiv suvišnih kilograma i celulita jer pročišćava organizam i pomaže oslobađanju nakupljene tečnosti u tijelu. Za razliku od diuretika koji izbacivanjem viška vode iz tijela izbacuju i važne zalihe kalijuma, maslačak je izuzetak jer sadrži veće količine kalijuma. Priprema Malu kašiku usitnjenog suvog korijena maslačka staviti u 2 dl vode i kuvati na laganoj vatri nekoliko minuta. Ostaviti da odstoji 15 minuta pa procijediti. Piti nezaslađen ili zaslađen medom, nekoliko puta dnevno.

ĐUMBIR Poznati antioksidans koji djeluje protivupalno pomaže kod simptoma astme, kod detoksikacije organizma, kod stresa, prehlade i gripa, mučnine, menstrualnih bolova i grčeva, jača imunitet, poboljšava cirkulaciju krvi. Takođe, ubrzava sagorijevanje masti zbog čega se koristi za mršavljenje i u borbi protiv celulita. Najčešće se koristi u kombinaciji sa limunom i medom, a posljednjih godina je popularna kombinacija đumbira sa kakaom koju mnogi nazivaju i revolucionarnom. Priprema Sok od pola limuna pomiješajte sa jednim centimetrom narendanog korijena đumbira te uspite u čašu mlake vode. Ostavite napitak da malo odstoji, a potom popijte.

ZELENI ČAJ Širok je spektar blagodeti koje zeleni čaj donosi organizmu i njegovom zdravlju, a među njima je i borba protiv celulita. Prvenstveno je moćan antioksidant, a bogat je vitaminima C i E, kao i brojnim mineralima. Sadrži teobromin i kofein koji oslobađaju masti iz “pomorandžine kore” i time omogućavaju njihovo sagorijevanje, a djeluje i kao jak diuretik. Zeleni čaj je čest sastojak krema za celulit. Najefikasniji je ukoliko pijete 3 do 5 šolja dnevno.

BRŠLJAN Znamo za djelotvornost gela od bršljana u borbi protiv celulita, ali ništa manje djelotvoran nije ni čaj. Ljekovite osobine imaju svježi i osušeni listovi, plod i tanke stabljike. U sebi sadrži saponozide, jabučnu i mravlju kiselinu, tanine, pektin i holesterin. Najdjelotvorniji je hederin, glikozid iz listova koji u malim količinama poboljšava cirkulaciju i ima rijetku sposobnost da utrljavanjem u kožu omekšava i rastvara čvoriće celulita. Poznat je i čaj od bršljana, ali s obzirom i na otrovnost ove biljke stručnjaci savjetuju da se prethodno konsultujete sa farmaceutom.

PERŠUN Poznat još od antičke Grčke i Rima kao začin i lijek, bogat je flavonoidima i antioksidansima, kao i gvožđem. Za čaj protiv celulita koriste se listovi peršuna, svježi ili sušeni, a mogu se upotrijebiti i korijenje i sjemenke. Čaj pomaže i u liječenju artritisa i reumatizma, jer oslobađa upaljene djelove od toksina. Kao borac protiv celulita djelotvoran je zbog velikog procenta vitaminima A, C i E, kao i minerala koje sadrži. Daje odlične rezultate i u mršavljenju. Stručnjaci upozoravaju da čaj od peršuna može imati i neželjena dejstva ukoliko se prekorači jedan litar dnevno; ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, kao i osobama s bolesnim bubrezima. Priprema U 1 litar ključale vode staviti 30 g listova svježeg ili sušenog peršuna i ostaviti da odstoji 10 minuta. Pije se tri puta dnevno prije obroka. Ako koristite korijen, količinu peršuna smanjite na pola po jednom litru vode.

Slični članci

Back to top button