Zdravlje

Šta se dešava ako izbacite šećer iz ishrane

Prekomerno konzumiranje šećera može ozbiljno da utiče na vaše zdravlje, jer dovodi do povećanja telesne težine, čestih promena raspoloženja, pa čak i zavisnosti.

Nutricionisti smatraju da je šećer opasniji od masti, iako obraćamo manje pažnje na količinu koju jedemo. Dnevna doza šećera koju unosimo u organizam ne bi trebalo da prelazi šest kašičica ili 25 grama, najnovija je preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U šećere spadaju monosaharidi, kao što su glukoza i fruktoza, disaharidi (saharoza) koje proizvođači, kuvari i potrošači dodaju u hranu i piće, ali i šećeri koji su prirodno prisutni u medu, sirupima, voćnim sokovima i koncentratima voćnih sokova.

Otrkivamo vam kako ćete se osećati ako smanjite potrošnju šećera na preporučenu dnevnu normu.

Posle dva dana

Nestaće nagle promene raspoloženja. Rad digestivnog trakta će se vratiti u normalu i telo će početi da vari hranu bolje.

Posle nedelju dana

Osećate veliku količinu snage i energije. Popravićete kvalitet sna, ujutro će se buditi lakše i bićete odmorni i spremni za nove obaveze.

Posle 10 dana

Izgubićete 1 do 1,5 kilograma, krvni pritisak će vam se vratiti u normalu. Smaniće vam se količina lošeg holesterola u krvnim sudovima.

Mesec dana

Poboljšaćete stanje kože. Probudiće vam se čula, bolje ćete osećati hranu i mirise u okruženju.

Godina

Osećate će se bolje, snažnije, imaćete više energije. Izgubićet dosta na kilaži, dok će vam imunitet ojačati.

Pet godina

Izgledaćete mlađe u odnosu na vršnjake, pored toga, manjete ćete biti bolesni.

Slični članci

Back to top button