Zdravlje

U Srbiji deset puta više gojazne dece nego pre pola veka

Za samo pola veka broj gojazne dece u Srbiji povećao se 10 puta. Poštovanja prema hrani nema kada od malena ne učimo odakle dolazi hrana, što je jedan od razloga. S druge strane, roditelji uvek treba da budu svesni toga da su model svojoj deci i da ako oni jedu slatkiše i njihovo dete će to raditi.

Za pola veka promenilo se mnogo toga. Ono što zabrinjava je što su za to vreme promene donele i kilograme. Gozajne dece u Srbiji je čak 10 puta više.

„Živimo potpuno drugačije. Ritam naših dnevnih obaveza je mnogo drugačiji nego pre 50 godina. Naša deca imaju drugačije navike u toku dana i kako sad svi živimo u gradu retko ko ima baku, neku porodicu kod koje će da ode u selo i da vidi gde hrana nastaje“, rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, doktorka Jelena Jovanović, pedijatar.

Prema njenim rečima, veliko opterećenje je činjenica da gojaznost nastaje ili zbog prekomernog unosa hrane ili zbog smanjene potrošnje hrane, odnosno kretanja.

„Deci treba da se obraćamo potpuno jasno, informacijama, rečima i modelom jer deca jesu grančice svojih roditelja i oponašaju ih“, objašnjava dr Jovanović i ističe da je u okolnostima pandemije mnogo ljudi pohrlilo u prirodu pa deca gotovo prvi put mogu da vide da hrana nije ono što vide u samposluzi.

Deca, smatra doktorka, treba da počnu da poštuju hranu, majke i očevi treba da im daju jasnu informaciju i dok im spremaju i dok im serviraju hranu.

Kada dete pokupi jaja pa ih dobije spremljena za doručak, vidi kako baka siri sir, imaće poštovanje prema hrani i videće nas kao deo prirode.

„Nije lepo što roditelji sami piju puno gaziranih napitaka, jedu mnogo slatkih stvari, a posle toga ne idu da potroše te kalorije sa svojom decom. Dete ostavimo u školi i vidimo ga posle 12-13 sati. Srećna okolnost je što u vrtićima nikada nismo izgubili kontinuitet da imamo zajedničke kuhinje u kojima se hrana sprema“, objašnjava gošća Jutarnjeg programa i dodaje da smo se mnogo opteretili šablonima, kalorijama, a sva su deca različita.

Slični članci

Back to top button