Zdravlje

Noćne kreme i koža

Tokom noći koža je opuštena, nije izložena stresu i zbog toga je noćni period savršen za njeno obnavljanje i hranjenje uz pomoć noćnih krema i proizvoda za njegu lica na bazi kolagena i elastina. Noćne kreme su idealno rješenje ako svakog jutra kada se probudite u ogledalu želite da ugledate lijepu kožu sopstvenog lica.

Nije nužno da noćne kreme budu jače od hidratantne kreme koju koristite preko dana, ali je ipak korisno imati noćnu kremu koja je u stanju da obnovi elastičnost kože.


Kako da nanesete noćnu kremu?


Dobra noćna krema treba da sadrži kolagen, elastin i esencijalne lipide koji će pomoći u procesu osvježavanja vaše kože dok spavate. Noćne kreme su veoma važne u održavanju odgovarajuće hidratantnosti kože. Na lice lagano nanesite jedan sloj kreme, činite to kružnim pokretima kako biste delikatno izmasirali lice. Noćnu kremu nemojte da nanosite na područja jagodičnih kostiju, jer ćete se probuditi otečenih jagodica. Noćna krema je kao svojevrstan vitamin potreban umornoj i stresu izloženoj koži.

Uvijek nastojte da imate dovoljno vremena da koži posvetite odgovarajuću pažnju, kako po danu tako i po noći. Noćni tretmani djeluju tokom spavanja, kada je koža opuštena i relaksirana i zbog toga u stanju da se maksimalno “koncentriše” na upijanje aktivnih sastojaka. Hrane je, zatežu, regenerišu, restruktuiraju, reaktiviraju metabolizam. Aktivni principi djeluju dubinski, nadoknađuju gubitak hranljivih sastojaka i minerala koji se dešava preko dana, stimulišu mikrocirkulaciju. Često imaju i opuštajući miris.

Noćne kreme su skoro uvijek u obliku veoma bogatih i gustih emulzija, sadrže ulja i druge omekšivače koji zajedničkim djelovanjem kožu čine mekom i elastičnom. Nanose se svake večeri na čistu kožu cijelog lica, znači i na područja oko očiju. Umasiravaju se laganim i kružnim pokretima, odozdo prema gore, ali prekinite dok koža nije sasvim upila preparat. Kako biste s lica uklonili znakove umora i otečenost, za noć treba da odaberete proizvode koji sadrže drenažne supstance: odstraniće višak tečnosti, a s njom i toksine nakupljene tokom dana.


Dragocjena samomasaža


Jedna dobra automasaža može mnogo da pomogne, a treba da je izvedete u četiri faze:


– na dlanove staviti određenu količinu kreme i početi masažu krećući od vrata prema gore, insistirajući na području vilice; ponavljati postupak dok koža potpuno ne upije kremu
– uzeti još kreme i nastaviti masažu: od brade prema obrazima, zatim prema ušima i, na kraju, prema čelu
– laganim kružnim tapkanjem vrhovima prstiju preći preko centralnog dijela čela i s obje strane nosa
– masirati kružnim pokretima cijelo lice: obraze, sljepoočnice, čelo


Masaža stimuliše apsorpciju noćne kreme i obnavljanje ćelija.


I kada je kosa u pitanju, noćni tretmani su veoma korisni kako bi bila što zdravija i sjajnija. Zbog toga su ispitane mnoge formule, u obliku kreme ili tekućine, koje se nanose naveče uz laganu masažu. Ujutro kosa izgleda odlično, sjajna je i živa.

Korištenje ovih preparata preporučljivo je osobama s izrazito suvom kosom. Ne ostaje nam ništa drugo nego da odvojitmo nekoliko minuta za posebnu njegu kože ili kose, i to svake večeri prije odlaska na spavanje. Dovoljan motiv je jutarnji svjež i odmoran izgled.

Slični članci

Back to top button