Zdravlje

Stručnjak za matične ćelije Jasmin Nurković na WDR

Teoretska znanja uspešno pretočio u praksu

San svakog naučnika je da svoja istraživanja primeni i u praksi – tako za WDR kaže dr Jasmin Nurković, mladi naučnik iz Novog Pazara. Od 2011. godine Jasmin istražuje lečenje hrskavice i kostiju matičnim ćelijama, a već nekoliko godina u svojoj ordinaciji „Dr Nurković“ on i u praksi uspešno primenjuje rezultate svojih istraživanja.

U čekaonici ordinacije Dr Nurković je gužva, ali je mirno. Tiho, sa zvučnika za prijemnim stolom čuje se umirujuća klasična muzika. Skoro je pola osam uveče, ordinacija je otvorena od devet ujutru, ali izgleda kao da se neće uskoro zatvoriti.

Doktor Jasmin Nurković je u lekarskoj sobi, koja je urađena minimalistički: sto, stolice, bolnički krevet i police sa knjigama. Srdačno se pozdravlja sa nama, a na opažanje da je nasmejan uprkos dugom radnom danu, doktor Nurković uz još veći osmeh dodaje da je njegovo vedro lice rezultat ljubavi prema radu. Pored rada u ordinaciji i istraživačkog rada, Jasmin je objavio više od pedeset naučnih radova u zemlji i inostranstvu, specijalista je fizikalne medicine, asistent na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Jasmin je takođe dobitnik brojnih nagrada, a između ostalih: Nagrada „Superste“ za najuspešnijeg mladog naučnika u Srbiji, nagrada „Dositeja“, Evropskog pokreta u Srbiji, Nagrada Grada Novog Pazara…

„Ono što smo u laboratoriji radili godinama unazad, počeli smo da primenjujemo i u kliničkoj praksi. I to biva preteča primene matičnih ćelija, to je sada već čuvena PRP procedura, odnosno plazma bogata faktorima rasta jednim malim procentom matičnih ćelija za obnavljanje hrskavice zglobova.“

Nemački uslovi rada u ordinaciji

Matične ćelije dobijene iz periferne krvi, odnosno iz velikog krvotoka, imaju mogućnost bržeg rasta. Tridesettrogodišnji doktor Jasmin Nurković je tu medicinsku činjenicu pretvorio u preteču sada već rasprostranjene metode ubrizgavanja matičnih ćelija u koleno. Na taj način se pospešuje obnova hrskavice, a pacijentima se olakšavaju jaki bolovi. Pregled košta 15 evra pa i ta pristupačnost utiče na brojnost pacijenata i obim posla. Jasmin je srećan što može da pomogne mnogima, ali ne samo svojim pacijentima, pa je tako osnovao i Fondaciju „Dr Nurković“, kojom stipendira 5 najboljih studenta medicine iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, kao i „Fond solidarnosti“ za besplatno lečenje pacijenata slabijeg materijalnog stanja.

Na pitanje da li bi pristao da ode u Nemačku, Jasmin odgovara da rado sarađuje u naučnim istraživanjima i razmenama iskustva, ne samo sa stručnjacima iz Nemačke nego i celog sveta. Ali, uprkos tome što misli da je nemački zdravstveni sistem bolji nego u Srbiji, ne razmišlja da ode iz Novog Pazara.

Doktor Jasmin Nurković, naučnik iz Novog Pazara, čija su otkrića značajna svetu, Lejlin je muž, otac je Omera i Zejne i nada se da će jednom da skrati svoje radno vreme – da bi imao više vremena za porodicu.

WDR, Aida Kožar

O Jasminu je nedavno interesantan prilog objavila i Al Jazeera Balkans

Slični članci

Back to top button