Društvo

Nove mere Vlade: Samoizolacija 28 dana, bez šetnje ljubimaca uveče…

Svim građanima Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana, odlučeno je danas na sednici Vlade Srbije, na kojoj su donete najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19. Izmenjeno je vreme trajanja zabrane kretanja za dane vikenda. Povučena je odluka o vremenu dozvoljenom za šetnju kućnih ljubimaca.

Beograd–U saopštenju Vlade Srbije navodi se da su na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, donete najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19, prenosi N1.

Svim građanima Republike Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana.

“Ovo praktično znači da svi koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rešenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dve nedelje, izolacija automatski nastavlja da teče još dve nedelje. Svi građani i stranci sa boravišnom dozvolom, bez izuzetka, u obavezi su da poštuju produženi rok kućne samoizolacije, što će nadležni organi u narednom periodu redovno proveravati”, dodaje se.

Izmenjeno je vreme trajanja zabrane kretanja za dane vikenda.

“Oni će subotom i nedljom morati da ostanu u svojim domovima od 15 časova do 5 časova ujutru. Građani koji nisu stariji od 65 godina, mogu napuštati svoje domove radnim danima i dalje od 5 časova ujutru do 17 časova”, odlučila je Vlada.

Najstariji sugrađani mogu napuštati svoje domove jedino nedeljom između 3 i 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Republike Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 čas.

Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolesti izazvane virusom COVID-19, preporučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljnjeg, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srbije nastaviće, dodaje se, da sa najvećom pažnjom prati razvoj situacije u vezi sa virusom COVID-19 i prilagođava sve mere, oslanjajući se iskljućivo na savete stručnjaka.

“Još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka, kako bismo svi zajedno, što pre iz ove bitke izašli kao pobednici”, navodi se na kraju saopštenja Vlade Srbije.

Slični članci

Back to top button