Zdravlje

Epidemija gojaznosti kod mladih u Americi

Udruženje "Robert Wood Johnson" provelo je opsežno istraživanje koje je pokazalo da je u SAD-u i dalje prisutna, kako se navodi, prava epidemija gojaznosti kod djece i tinejdžera

NEW YORK (AA) – Najnovija studija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je pokazala da se u toj zemlji nalazi skoro pet miliona djece koja imaju problema s težinom.

Udruženje “Robert Wood Johnson” provelo je opsežno istraživanje koje je pokazalo da je u SAD-u i dalje prisutna, kako se navodi, prava epidemija gojaznosti kod djece i tinejdžera.

Prema ovoj studiji, oko 4,8 miliona američke djece i tinejdžera u dobi od 10 do 17 godina – nešto više od 15 posto – bilo je gojazno u periodu 2017.-2018.

“Ovi podaci jasno pokazuju da ovaj problem utiče na živote brojne djece u ovoj zemlji”, kazao je dr Richard Besser, predsjednik Udruženja “Robert Wood Johnson”.

Pet američkih saveznih država s najvišom stopom gojaznosti kod mladih su Mississippi (25,4 posto), West Virginia (20,9), Kentucky (20,8), Louisiana (20,8) i Michigan (18,9 posto).

S druge strane, najniža stopa gojaznosti kod mladih je zabilježena u Utahu (8,7 posto), Minnesoti (9,4), Alaski (9,9), Coloradu (10,7) i Montani (10,8 posto).

Rezultati istraživanja su također pokazali i značajne rasne i etničke razlike. Stopa gojaznosti kod crnaca i latinoamerikanaca (22, odnosno 19 posto) bila je znatno viša nego kod bijelaca i Azijata (oko 12, odnosno 7 posto).

Porodični dohodak također je imao velikog uticaja na stopu gojaznosti kod djece. Stopa gojaznosti među mladima u domaćinstvima s primanjima ispod savezne granice siromaštva bila je gotovo 22 posto, u poređenju s oko 9 posto u domaćinstvima s primanjima četiri puta većim od granice siromaštva.

Slični članci

Back to top button