Zdravlje

Sertifikat o vakcinaciji od subote

Uskoro ćemo imati vakcinisano 40 odsto punoletne populacije, što je dobro, ocenila je Brnabić.

BEOGRAD, 29. april 2021.(FoNet) – U Srbiji je do danas u 15:00 časova prvu dozu vakcine primilo 2.015.280 građana ili 35 odsto punoletnog stanovništva, a revakcinisano je 1.462.125 ili 25,6 odsto, izjavila je premijerka Ana Brnabić i najavila da će izdavanje digitalnih sertifikata o vakcinaciji počti od subote.

Ona je, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, rekla da je sve spremno za izdavanje elektronskih digitalnih sertifikata od subote, 1. maja.

Prema ranijim najavama ministarske trgovine i Turizma Tatjane Matić, u toku su pregovori sa pojedinim zemljama o priznavanju sertifikata, što bi olakšalo putovanja bez neophodnih PCR testova.

Brnabić je danas poslanicima navela da su do sada imunizovana, potpuno zaštićena 1.261.974 punoletna stanovnika ili 22 odsto kod kojih je prošlo dve nedelje od prijema revakcina, odnosno tri sedmice od vakcinacije AstraZenekom.

Ona je navela da je kampanja imunizacije najuspešnija u Beogradu i mnogo veća od republičkog proseka, posebno u centralnim opštinama – Stari grad 62 odsto, Savski venac 61 odsto, Vračar 60 odsto, a najslabija je u Tutinu, samo osam odsto, do po neuspešnosti slede Novi Pazar, Lajkovac, Ljig, Žagubica i Merošina.

Brnabić je ukazala i na veliku razliku u starosnim kategorijama vakcinisanih.

Najviše ih je u dobi od 65 do 74 godine – oko 64 odsto, a slede stariji iznad 75 godina – 52 odsto, dok je daleko najlošini onih u dobi od 18-35 godina, i tu “treba još mnogo da se uradi”. 

Slični članci

Back to top button